Naționalistul Orban, care a fost reales în 2022 pentru un al patrulea mandat consecutiv de premier, a reiterat că pentru Ungaria este „vital” să facă parte din NATO , dar a spus că guvernul său nu va trimite arme în Ucraina și nici nu va rupe relațiile economice cu Moscova.
Ungaria, țară fără ieșire la mare, este puternic dependentă de importurile de gaze naturale și țiței din Rusia, iar gigantul energetic rus Rosatom construiește aici o centrală nucleară, pe baza unui contract din 2014.
Orban, care s-a întâlnit ultima dată cu președintele rus Vladimir Putin cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie 2022, a estimat că războiul ar putea dura ani de zile.
„Europa plutește în derivă în război chiar în aceste minute și face un act de balansare periculos”, le-a spus Orban susținătorilor săi, într-un discurs. „De fapt, de fapt, ei (europenii, n.r.) sunt deja indirect în război cu Rusia”, a adăugat șeful guvernului de la Budapesta.
„A început cu căștile… acum suntem la trimiterea de tancuri, iar avioanele de luptă sunt pe ordinea de zi, iar în curând vom auzi despre așa-numitele trupe de menținere a păcii”, a mai spus Orban.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat la începutul acestei săptămâni că națiunile occidentale au promis Kievului 48 de tancuri Leopard 2.
Orban a declarat că poziția Poloniei și a statelor baltice cu privire la conflict este de înțeles. Dar el a spus că războiul ar fi putut evolua diferit dacă s-ar fi oferit o garanție potrivit căreia Ucraina nu va fi primită în NATO și a criticat din nou sancțiunile impuse de UE Moscovei, pe motiv că acestea au afectat economia ungară.
„În urmă cu un an, Occidentul a decis altfel. Când Rusia a lansat un atac, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a dus la un nivel european. Ar fi putut să-l trateze ca pe un război regional local sau ca pe un conflict militar între două națiuni slave, așa cum a sugerat Ungaria”, a mai afirmat Orban.
„Ceea ce s-a întâmplat este un alt argument împotriva superstatului de la Bruxelles și în favoarea unor state naționale puternice”, a adăugat el, pentru ca apoi să vorbească despre situația economiei ungare.
În ciuda inflației care a atins un nivel anual de 25,7% în luna ianuarie a acestui an, el a susținut că Executivul pe care îl conduce va reduce rata inflației la un nivel cu o singură cifră până la sfârșitul anului.
Orban a mai declarat că plafonul existent pentru ratele la creditele ipotecare va trebui să rămână în vigoare până când ratele dobânzilor – cele mai ridicate din UE – vor începe să scadă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!