„Nu am luptat împotriva comuniştilor pentru a ajunge în 1984”, a comentat Orban pe rețeaua de socializare X, făcând aluzie la romanul distopic scris de George Orwell.
În realitate Bruxellesul „vrea să controleze mass-media prin #MediaFreedomAct”, a mai afirmat premierul ungar.
Orban a fost acuzat în repetate rânduri, atât în ţară, cât şi în străinătate, că încearcă să reducă la tăcere presa care îi critică guvernul.
Ce prevede noua lege europeană privind libertatea presei, în varianta votată de PE
Opinia sa contrastează cu cea a negociatoarei principale a acestei legi din Parlamentul European, eurodeputata germană Sabine Verheyen, care consideră că, dimpotrivă, respectiva lege va proteja mai bine presa în faţa „influenţelor externe”.
Dacă va fi în final adoptată în forma votată de Parlamentul European (PE), Legea europeană privind libertatea presei (EFMA) va obliga toate societăţile din mass-media publice să dezvăluie identitatea proprietarilor lor, precum şi a celor din partea cărora primesc publicitate instituţională sau susţinere publică.
Printre altele, această lege limitează posibilitatea folosirii soft-urilor de spionaj împotriva jurnaliştilor.
Totuşi, jurnaliştii vor putea fi urmăriţi cu astfel de programe dacă o asemenea acţiune este validată de justiţie pentru investigarea unei „infracţiuni grave”.
Foto: Profimedia Images