Ungaria a fost zguduită săptămâna trecută de un scandal care a determinat demisiile celor mai populare politiciene ale partidului de guvernământ, Fidesz, și a expus decalajul dintre retorica și comportamentul oamenilor lui Viktor Orban.

Scandalul a început când site-ul de știri 444.hu a relatat că președinta conservatoare a țării, Katalin Novak, a grațiat un bărbat condamnat pentru că a contribuit la mușamalizarea unui caz de abuz sexual la un centru de copii.

Endre K a fost una dintre cele 25 de persoane grațiate de președintă în timpul unei vizite a Papei Francisc anul trecut. Însă grațierea lui a devenit publică abia pe 2 februarie, anul acesta.

La puțin peste o săptămână de la publicarea articolului, Novak – care și-a construit o carieră în jurul imaginii sale de mamă creștină conservatoare, axată pe politici favorabile familiei – a demisionat, pe fondul protestelor publice.

Împreună cu ea a plecat și o altă semnatară a grațierii – Judit Varga, fosta ministră a justiției, care în prezent era parlamentară și conducea lista pentru alegerile europene din iunie. Varga, un om de bază al echipei lui Orban, a anunțat chiar că se retrage din viața publică.

În scandal s-a vehiculat și numele lui Zoltan Balog, episcop protestant și consilier personal al prim-ministrului. Se presupune că Balog a făcut lobby în culise pentru clemența prezidențială în cazul Endre K, scrie BBC. Acesta a negat acuzațiile.

În ciuda sfârșitului brusc al carierelor politice ale singurelor două femei cunoscute din Fidesz, nicio explicație clară nu a fost oferită pentru decizia de grațiere.

„Lipsa oricăror încercări de comunicare semnificativă și rapiditatea demisiilor arată că guvernul vrea să evite orice examinare mai profundă a problemei”, a explicat pentru The Guardian Zsuzsanna Végh, cercetătoare la German Marshall Fund.

Opoziția s-a declarat nemulțumită de rezolvarea situației și l-a acuzat direct pe Orban. „Lui Viktor Orban nu i-a fost rușine să se ascundă în spatele fustelor a două femei în loc să-și asume responsabilitatea”, a declarat Anna Donath, deputată în Parlamentul European din partea partidului de opoziție Momentum.

Premierul are acum mai multe probleme. Scandalul a declanșat multe semne de întrebare pentru un guvern care a făcut din „apărarea familiei tradiționale” piatra de temelie a politicilor sale.

De asemenea, dubla demisie, venită pe fondul unor proteste tot mai ample, l-a privat pe Viktor Orban de doi aliați foarte diferiți, dar esențiali.

Nu în ultimul rând, plecările celor două politiciene au fost urmate de o avalanșă de acuzații privind modul în care premierul conduce țara.

Despre corupția din Fidesz, de la un om din interior

Scandalul nu s-a disipat după demisia celor două politiciene. Dimpotrivă.

Péter Magyar, fostul soț al lui Varga și o figură cu legături strânse cu guvernul, a acuzat în mod public mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul Fidesz că se ascund în spatele lui Novak și Varga. El a atacat în același timp o parte a regimului, despre care a spus că urmărește doar să se îmbogățească.

„Multă vreme am crezut într-un ideal, într-o Ungarie națională, suverană, civică”, s-a plâns el. „Am înțeles încet că totul este doar un produs politic, un îndulcitor care are doar în două scopuri: să acopere funcționarea fabricii de putere și să acumuleze averi”, a continuat Magyar.

Într-un interviu ulterior pentru canalul Partizan, care a făcut rapid senzație în Ungaria, cu peste un milion de vizualizări pe YouTube, Magyar a povestit despre presiunile și amenințările cu care s-ar fi confruntat din partea oficialilor guvernamentali.

Magyar a continuat apoi acuzațiile, în noi postări pe Facebook. El l-a atacat dur pe Antal Rogán, un ministru puternic care controlează serviciile de informații ale țării și despre care se crede în general că ia decizii cu privire la conținutul știrilor.

Apoi s-a îndreptat împotriva lui Istvan Tiborcz, ginerele premierului. „Dragă Istvan, ești o persoană cu adevărat talentată, la vârsta de 37 de ani, ai 100 de miliarde de forinți, atât de multe hoteluri, bănci, manageri de fonduri, foste proprietăți de stat valoroase”, a spus Magyar, potrivit BBC.

„Ce alte companii ai mai preluat în ultima vreme? Care este totalul împrumuturilor guvernamentale sau al subvențiilor pe care le-ați primit pentru a vă construi portofoliul? Ați vizitat recent satele din Borsod (în nord-estul Ungariei), unde copiii se joacă uneori în curte fără haine călduroase iarna?”, a întrebat el.

Guvernul și presa fidelă se apără

Pentru criticii guvernului, care de ani de zile au avertizat cu privire la impactul practicilor corupte ale puterii, declarațiile lui Magyar au fost semnificative.

Dezvăluirile lui Magyar „au confirmat criticile formulate de organizațiile societății civile maghiare, de mass-media și de instituțiile Uniunii Europene cu privire la modul în care corupția a devenit sistemică sub conducerea premierului Orban, ducând la îmbogățirea extremă a apropiaților săi”, a declarat Sandor Léderer, directorul K-Monitor, un organism de supraveghere maghiar, citat de The Guardian.

În mod normal, guvernul ar trebui să se confrunte cu o problemă, dar premierul, care și-a consolidat puterea de mai bine de un deceniu, se află încă într-o poziție puternică.

În condițiile în care o mare parte a presei maghiare se află sub controlul Fidesz, iar opoziția este divizată, rămâne neclar ce anume vor afla alegătorii lui Orban și din acest scandal și cât de mult le vor influența dezvăluirile decizia de vot.

Presa proguvernamentală s-a grăbit de altfel să sară la atac.

„Trebuie să ne demonstrăm forța, pentru că haita de hiene, acești nenorociți complet amorali și mincinoși simt acum mirosul sângelui, pentru că ei cred că a venit momentul”, a scris jurnalistul Zsolt Bayer în cotidianul emblematic al guvernului, Magyar Nemzet.

Un alt comentator, Zsolt Jeszenszky, a continuat cu trimiteri religioase, în tabloidul guvernamental, Pesti Sracok.

„Cei care o proclamă pe (Judit Varga) aliată a pedofililor, care fac spume la gură cerându-i capul, sunt aceeași gloată josnică și satanică care a cerut moartea lui Hristos de la Pilat din Pont”, a spus el.

„Gunoiul, șobolanii de canal, nu s-au schimbat în 2.000 de ani”, a mai scris jurnalistul.

Orban pare la adăpost

Deocamdată, guvernul Fidesz pare a fi în siguranță. Un studiu realizat în ianuarie, deci înainte de scandal, de institutul de sondare a opiniei publice Medián, plasa Fidesz la 32%, în timp ce partidele de opoziție se situau fiecare la un prag cu o singură cifră.

„Premierul nu se va confrunta cu nicio repercusiune directă”, a speculat Végh, cercetătoarea de la Marshall Fund. Dar ea a adăugat că criticile din partea lui Magyar „dezvăluie unele linii de divizare internă în Fidesz, care fac aluzie la prezența unui grup care critică un cerc intern oligarhic și orientat spre interese personale în jurul premierului”.

„În apropierea alegerilor parlamentare locale și europene, acest lucru este cu siguranță neconfortabil pentru Fidesz și va duce probabil la o demonstrație de forță a cercului interior”, a spus ea.

Cât despre Orban, acesta a fost în mare parte absent pe tot parcursul crizei, lăsându-le pe Novák și Varga să își asume vina.

În mod public, guvernul a respins acuzațiile lui Magyar. „Nu răspundem la încercările disperate ale unor oameni aflați în situații disperate”, a insistat și purtătorul de cuvânt al premierului, Bertalan Havasi.

Vorbind discret cu presa, reprezentanții puterii au sugerat de asemenea că nu sunt îngrijorați. Un oficial maghiar de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a sugerat că impactul turbulențelor politice va fi minim. Magyar „nu este un jucător important”, a declarat oficialul, citat de The Guardian.

„Cred că premierul a izolat problema și a limitat daune le provocate de președintă”, a mai spus acesta, subliniind că prim-ministrul nu știa despre grațiere.

Ce urmează

Pentru partidele de opoziție din Ungaria, care s-au străduit în ultimii ani să facă o breșă în administrația lui Orbán, scandalul a oferit o oportunitate rară – dar și o provocare semnificativă.

O întrebare importantă în acest moment, au spus oficialii opoziției, este dacă în elita Fidesz există „există un clivaj real sau este vorba doar de o vendetă personală”. De asemenea, nu este clar, au spus ei, dacă scandalul ar putea „să ajungă la alegătorii apatici sau nehotărâți, dincolo de electoratul de bază al opoziției”.

Vorbind pentru Associated Press, analistul maghiar Dániel Hegedus a observat că demisiile lui Novak și Varga i-au divizat pe susținătorii lui Orban și i-au făcut pe unii să creadă că cele două au fost sacrificate pentru a-l proteja pe premier de consecințele politice ale scandalului.

Demisiile „contravin logicii modului în care a fost construită loialitatea în regimul Orban până acum”, a spus Hegedus, cercetător la German Marshall Fund. „Divizează electoratul de bază al Fidesz“ cu privire la faptul dacă aceste două politiciene ar fi trebuit într-adevăr să fie sacrificate”, a spus el.

Următorul episod al scandalului va avea loc vineri, când este planificată o manifestație anti-Orban, dar premierul este așteptat să iasă la luptă, probabil sâmbătă, când trebuie să țină discursul anual despre starea națiunii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News