Raportul anual al unei instituții britanice a comparat prețurile pentru city break din 37 de orașe din Europa, atât în general, cât și pentru anumite elemente specifice, cum ar fi cazarea, masa și atracțiile culturale.
Vilnius, capitala Lituaniei, s-a situat pe primul loc în clasamentul orașelor în care există cel mai bun raport calitate-preț. Costurile sale sunt cu peste 10% mai mici decât cele ale Lisabonei, aflată pe locul al doilea, și mai puțin de jumătate din cele ale altor 18 orașe.
Vilnius este capitala Lituaniei. Orașul vechi, mic și pictat în culori pastelate este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
„Puteți petrece ore întregi rătăcind prin concepția sa de arhitectură, de la clădirile civile baroc fastuoase până la bisericile gotice. Admirați biserica Sfânta Ana din secolul al XV-lea, cu piatră trandafirie, foarte ornamentată, și catedrala neoclasică albă strălucitoare din piața omonimă. În fața clădirii, veți găsi țiglă Stebuklas (care se traduce prin „miracol” în engleză). Acesta marchează punctul de plecare al Căii Baltice, un lanț uman format la 23 august 1989 de două milioane de oameni în Estonia, Letonia și Lituania – cel mai lung lanț uman neîntrerupt din istorie – ca un act de protest împotriva ocupației sovietice”, scrie Forbes.
Recunoscut pentru cantinele-restaurant cu preparate din epoca sovietică
În oraș se poate mânca bine cu bani puțini. Orașul este cunoscut pentru cantinele sale restaurant ieftine și vesele care servesc mâncăruri din epoca sovietică.
La Zilvino Restoranas vă puteți bucura de o porție de borș de sfeclă borscht sau šiupininė sriuba (supranumită supa mahmurelii) plină de savoare pentru aproximativ 3 euro. La Sultiniai vă puteți delecta cu rulouri de varză umplute cu carne de porc, numite balandeliai, sau de cepelinai, mâncarea națională pregătită din găluște de cartofi și carne.
Lisabona, din Portugalia, este în continuare cel mai bun oraș din Europa de Vest. Chiar dacă a înregistrat o creștere de 26% a costului mediu al cazării de trei stele, prețurile aici rămân bune pentru mese, băuturi și alte produse turistice. Lille, din Franța, a urcat șapte poziții, ajungând pe locul al treilea, ajutat de o scădere de 30% a costurilor de cazare.
La polul opus se află Amsterdam, clasificat drept cea mai scumpă destinație din sondaj, cu toate că a înregistrat o scădere de 8,3% a prețurilor, a noua cea mai mare dintre toate cele analizate. Belfast este cea mai scumpă dintre capitalele britanice, secondată de Edinburgh.
FOTO: Hepta