Park Hyun a fost pacientul 47 din Busan și unul dintre cei aproximativ 5.000 de oameni care s-au vindecat deja de COVID-19 în țara asiatică, scrie Reuters.

Dar la 25 de zile după ce a primit un rezultat negativ la al doilea test, el duce o nouă luptă – cea cu stigma bolii.

Bărbatul de 47 de ani a petrecut nouă zile într-un salon special de spital înainte de a fi externat. Apoi a stat alte 14 zile în izolare și încă zece zile pentru recuperare, deoarece își pierduse mare parte din energie.

Încă mai gâfâie când urcă scările spre biroul său.

”Înțeleg îngrijorarea și anxietatea colegilor mei și a vecinilor, așa că folosesc doar scările, la universitate și în blocul meu de apartamente, unde locuiesc la etajul nouă”, spune Park, care predă la Pusan National University.

Mulți oameni, spune el, se gândesc la boala lui mai întâi, atunci când îl văd. De fapt, în perioada în care a fost spitalizat, Park povestește că mama lui a auzit un vecin urlând în fața casei: ”O să murim cu toții din cauza unui fiu al acestei familii”.

Bărbatul crede că suspiciunea din comunitatea lui este în mare parte cauzată de faptul că principalul focar de infecție a izbucnit în rândul membrilor unei secte religioase controversate, în orașul Daegu, aflat la 100 de kilometri de Busan.

De aceea, el a încercat să fie cât mai transparent în privința experienței sale. Și-a relatat lupta cu boala încă din prima zi, pe Facebook.

Prin faptul că mi-am dezvăluit identitatea am vrut să asigur lumea că nu distribui informații false. Incertitudinile sunt prea mari, iar anxietatea vine tocmai din aceste incertitudini.

Park Hyun:

În cele din urmă, s-a întors la serviciu, dar nu au existat îmbrățișări sau strângeri de mână cu colegii. În prezent, mănâncă la prânz în aceeași încăpere cu colegii, dar la o masă separată, la câțiva metri de ei.

”Există oameni care au fost testați pozitiv după ce s-au vindecat. Vreau să fiu atent cu cei din jurul meu”, spune Park, care poartă tot timpul o mască.

Ritmul epidemiei a încetinit semnificativ în Coreea de Sud, care avea, miercuri, sub 10.000 de cazuri de infecție și 165 de decese. Autoritățile au luat măsuri drastice de carantină în zonele cu focare de infecție, apoi au demarat rapid o campanie masivă de testare pentru identificarea și izolarea bolnavilor.

Grijile sunt în continuare mari însă.

”Ne-am întors la normal, dar lucrurile nu mai sunt ca înainte. Obișnuiam să discutăm, unul lângă celălalt, să folosim aceeași tastatură, lucru care nu mai este posibil de la izbucnirea epidemiei”, spune un coleg de-al lui Park, profesorul Ahn Seok-young.

Una dintre primele sarcini ale lui Park, la întoarcerea în laboratorul universității, a fost să facă cutii de săpun pentru a fi donate, cu săpunuri, vârstnicilor din oraș.

”Mulți bătrâni din orașul meu trăiesc la limita sărăciei și nu pot cumpăra articole sanitare. Vom trimite săpunuri și în alte zone afectate de epidemie, precum Daegu”, spune Park.

 
 

Urmărește-ne pe Google News