Merele sarcinii pentru ca protejeaza fatul impotriva alergiilor, potrivit unui studiu prezentat la o conferinta a specialistilor in boli respiratorii si alergii care a avut loc la San Francisco, SUA.
Cercetatorii de la Universitatea Aberdeen din Scotia au descoperit ca bebelusii nascuti de mame care au mancat multe mere pe timpul sarcinii prezinta mai putine probabilitati de a se imbolnavi de astm in primii cinci ani de viata. Iar bebelusii nascuti de femei care pe timpul sarcinii au consumat mai mult de o portie de peste pe saptamana prezinta mai putine riscuri de a suferi din cauza unor alergii ale pielii.
Efectul benefic e dat de antioxidanti
Se pare ca efectul benefic e dat de puternicii antioxidanti prezenti in mere si de flavonoidele si acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste.
Oamenii de stiinta au studiat efectele unei largi game de alimente, precum legumele, sucul de fructe, citricele, kiwi, cerealele, untul si margarina. Insa au concluzionat ca nici unul dintre produsele respective nu au aceste efecte protectoare asupra fatului. Studiul a fost realizat asupra a 1.212 copii nascuti de femei care si-au monitorizat alimentatia in timpul sarcinii.
Dupa ce copiii au implinit 5 ani, cercetatorii au testat functiile plamanilor micutilor si apoi le-au facut teste pentru depistarea alergiilor, iar mamele au oferit detalii despre alimentatia fiilor si fiicelor lor.
Un studiu anterior, dar la care a participat acelasi grup, a scos la iveala faptul ca administrarea de vitamine D, E si de zinc pe timpul sarcinii reduce riscul de astm la copii.
Ce trebuie sa mai stie femeile insarcinate
Lucrul de noapte creste riscul de avort
Un studiu la care au participat peste 7.000 de asistente me-dicale insarcinate a scos la iveala faptul ca femeile care lucreaza doar in ture de noapte in primele trei luni ale sarcinii prezinta cu 60% mai multe probabilitati de a suferi un avort fata de cele care lucreaza doar in ture de zi. Viitoarele mame care lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana prezinta cu 50% mai multe riscuri de a suferi un avort. Nu s-au inregistrat riscuri crescute in randul femeilor care lucreaza in ture prin rotatie.
Anul trecut, cercetatorii olandezi au descoperit ca gravidele care lucreaza peste 32 de ore pe saptamana si au o slujba stresanta risca viata bebelusului lor. Claire Friars, de la organizatia caritabila pentru ajutorarea bebelusilor Tommy?Ts din Marea Britanie, recomanda femeilor insarcinate care lucreaza in ture de noapte sa-si asigure necesarul zilnic de vitamina D.
Fara plaja! Soarele nu face bine fatului
Femeile insarcinate trebuie sa se fereasca de soarele fierbinte, pentru a-si proteja viitorii copii, potrivit unui studiu realizat de Colegiul regal de obstetrica si ginecologie din Marea Britanie. Cercetatorii spun ca bebelusii se dezvolta cel mai rapid in primele trei luni de sarcina, iar gravidele sunt mai sensibile la temperaturi inalte, fapt care ar putea sa le produca un disconfort fizic. Un purtator de cuvant din partea colegiului a declarat: ‘Femeile insarcinate nu trebuie sa stea in soare, e bine sa poarte haine lejere, realizate din fibre naturale, precum bumbacul, sa se hidrateze bine, sa consume alimente sanatoase, sa evite cafeaua, ceaiul si alcoolul, precum si exercitiile fizice epuizante. Unele studii au scos la iveala faptul ca bebelusii sunt afectati de soare mai ales in primele 12 saptamani de sarcina. Printre consecinte se numara greutatea redusa a copiilor la nastere.