Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, slt. Alin Găleată, în perioadele cu frig sau chiar ger crește numărul incendiilor produse de surse defecte, improvizate sau nesupravegheate de încălzire, dar și de instalațiile electrice exploatate greșit.

Printre cauzele care duc la dezastre sunt sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau lăsate în funcțiune fără supraveghere, coșuri și burlane de fum deteriorate ori necurățate, cenușa, jarul și scânteile sărite din sistemul de încălzire pe materiale combustibile din apropiere, efectul termic al curentului electric sau scurtcircuitul.

„La nivelul ISU Suceava s-au înregistrat, numai în ultimele două luni (octombrie și noiembrie), 125 de incendii la gospodării ale populației. Din păcate, un bătrân și un copil și-au pierdut viața, iar alte patru persoane au fost rănite. De asemenea, pagubele provocate de aceste incendii depășesc 1,5 milioane lei”, susține Alin Găleată.

Astfel, pompierii militari suceveni reamintesc cetăţenilor să curețe sobele și coșurile, să nu stropească focul cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile, să protejeze pardoseala din fața ușițelor de alimentare ale sobelor cu tablă metalică, să nu pună pe sau lângă sobă materiale care se pot aprinde, să nu lase copiii nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă, să depoziteze cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat, să verifice cu emulsie de apă și săpun etanşeitatea buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze, să nu amplaseze afumători în poduri, magazii, garaje, şure și să le supravegheze în permanenţă.

Citește și:

ANALIZĂ/ De ce nu poate trece România la euro în 2024. Nu mai îndeplinim criteriile, nivelul de trai e departe, infrastructura, sănătatea și educația sunt la pământ

Urmărește-ne pe Google News