Un seism cu magnitudine de peste 7 pe scara Richter ar transforma mare parte a Bucureștiului într-o ruină. Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile din Capitală, ar putea să cadă la următorul cutremur, fiind încadrate în categoria de risc seismic I.
Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat pentru rtv.net ca este posibil oricând să ne confruntăm cu un cutremur mare, dar că anul 2012 nu reprezintă nimic special din acest punct de vedere. Cutremurele mari sunt fenomene rare şi probabilitatea apariţiei unui astfel de eveniment în 2012 este totuşi destul de mică.
„E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Nu neg, dar anul 2012 nu are nimic deosebit. S-ar putea la fel de bine să nu vină, însă noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul. Oricând putem avea un cutremur, și peste două minute. Cert este că zona Vrancea este o zonă seismică activă şi încărcată tectonic, iar acest lucru nu putem să îl neglijăm”, a spus Radulian.
Zeci de cutremure de mică intensitate au fost înregistrate în ultimele luni în Vrancea și, din păcate, efectelor lor se vor vedea în timp. „Cutremurele mici şi moderate care se înregistrează frecvent în Vrancea afectează zone de dimensiuni mici şi de rezistenţă mică. Zone de rezistenţă mare sunt ca nişte piloni care cedează mult mai greu (o dată sau de două ori pe secol). Totuşi cu timpul, rezistenţa sistemului se concentrează pe aceşti piloni, care inevitabil vor ceda la un moment dat. Nu putem ştii cât pot rezista aceşti piloni”, a spus Radulian.
Sursă: rtv.net
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro