Șefii de stat și de guvern reuniți în Republica Moldova cu ocazia summitului Comunității Politice Europene vor putea gusta sărmăluțe cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată.
Un alt preparat inclus în meniu este „Roata norocului” – o tocăniță de vinete și roșii proaspăt tăiate, presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră și usturoi negru.
Oficialii moldoveni au explicat că denumirea mâncării vine de la roata de la carul cu boi, expusă în moșiile boierești și care este aducătoare de noroc.
Meniul va mai conține colțunași din dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă, dar și mămăliguță umplută cu brânză de burduf, caș afumat și trufe negre.
Mămăliga va fi fiartă în zer obținut din lapte bătut, prelucrată după principii japoneze și garnisită cu brânză de burduf și cu trufe negre. Un alt fel de mâncare servit de oficialii internaționali vor fi rulourile de cartof umplut cu zacuscă făcută ca la Bulboaca, presărat cu boia afumată și cu semințe de floarea-soarelui și arpagic verde.
„Coloana Infinitului” din morcov și țelină
Pentru felul principal, invitații vor fi serviți cu mușchiuleț de miel în stil moldovenesc cu frunze de varză, „Coloana Infinitului” din morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean. Vegetarienii vor putea alege păstrăv de fag (ciupercă pleurotus) în stil moldovenesc, iar amatorii de carne de pește vor putea savura sturionul în stil moldovenesc.
La desert, cei 50 de invitați de rang înalt vor savura din tradiționala Babă neagră cu înghețată din vin din soiul Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri, dar și un Ice Wine Riesling din anul 2018.
Bucătarii oficiali ai evenimentului sunt Vadim Surachi, bucătar-șef al Castelului Mimi, și românul Alex Petricean.
foto: Libertatea