Firea a anunțat că a luat această decizie după ce a primit nenumărate mesaje de la oameni.
„Mi s-a semnalat faptul că există şi situaţii aparte, prin care respectivii cetăţeni nu au posibilitatea să-şi înmatriculeze maşinile în Bucureşti şi, deci, să plătească taxe şi impozite în Capitală. Este vorba despre preluarea de leasinguri de la societăţi din alte judeţe. Mai sunt și cei care lucrează de câţiva ani în Bucureşti. Am luat hotărârea de a reformula acel articol care se referă la autoturismele înmatriculate în alte județe, dar care circulă zilnic prin București și să îmbunătățim acest articol. Trebuie să ne referim la norma de poluare a unui autoturism și nu la județul în care este înmatriculat”, a anunțat luni primarul Capitalei Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.
Astfel, rămâne valabil ca, începând cu ianuarie 2020, accesul să fie interzis în centrul orașului pentru toate mașinile cu grad de poluare non euro, euro 1 și euro 2, indiferent de județul în care sunt înmatriculate.
Autoturismele euro 3 ar putea fi interzise în centru
În schimb, prin modificarea adusă de primarul general, toți șoferii care dețin autoturisme non euro, euro 1 și euro, 2, inclusiv cele înmatriculate în București și Ilfov, vor plăti taxa anuală de 1.900 de lei pentru a circula pe străzile Bucureștiului.
Măsura este gândită astfel încât să nu poată fi atacată la Curtea Constituțională.
În ceea ce privește mașinile euro 3, PMB a propus inițial ca accesul acestora în centrul Capitalei să fie condiționat de plata unei taxe. Acum, municipalitatea ia în calcul ca și acestea să fie interzise în centru.
„Nu pot să vă spun cum va arăta modificarea, dar menționez că țin cont de mesajele dumneavoastră și vom analiza dacă vor fi și ele interzise în zona centrală sau rămâne cum am propus inițial, o taxă pentru norma de poluare”, a precizat Firea.
Vouchere compensatorii pentru cei care locuiesc în centru și au mașini poluante
Locuitorii din centrul Capitalei care dețin mașini cu normă de poluare ridicată, respectiv non euro, euro 1 și euro 2, ar putea primi eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei în schimbul casării mașinilor, cu care să-și poată achiziționa electrocasnice, a mai spus edilul.
Proiectul vinietei „Oxigen” se află în dezbatere publică pe site-ul primăriei. El propune două tipuri de vinietă: vinieta C va fi plătită pentru accesul în centrul orașului, iar vinieta B pentru accesul în restul Capitalei.
O vinietă B, care oferă accesul în tot oraşul Bucureşti, inclusiv în Centru, costă 1.900 de lei pe an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro