Fiecare părinte va fi obligat să semneze un contract cu şcoala unde învaţă fiul/fiica, prin care se va angaja să plătească pentru greşelile copilului. Dacă acesta lipseşte de la cursuri nejustificat, mama, tatăl ori tutorele legal va fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 500 de lei şi 5.000 de lei. Cei care nu au posibilitatea să achite aceste sume vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, activitate ce ar putea consta în măturatul trotuarelor, greblat în parcuri ori curăţatul copacilor.

Sancţiunile vor fi între 500 şi 5.000 de lei

“Detaliile legate de aceste prevederi din proiectul de Lege a Educaţiei vor fi stabilite printr-un ordin de ministru. În principiu, vizaţi sunt părinţii care preferă să-şi trimită copiii să muncească, să facă bani, în loc să îi lase să meargă la şcoală”, ne-au precizat surse din Ministerul Educaţiei. Tot pe lista neagră a celor care ar trebui să se pregătească să apuce mătura de coadă sunt şi cei care spun că sunt prea săraci să-şi trimită copiii la învăţătură.

“Se vor face anchete sociale amănunţite, pentru a vedea exact dacă familiile care invocă probleme financiare se confruntă într-adevăr cu dificultăţi materiale majore. Vizate mai sunt familiile rrome, care de multe ori pun pe seama tradiţiei analfabetismul la care îşi condamnă copiii”, au adăugat sursele citate din Ministerul Educaţiei.

Ce înseamnă munca în folosul comunităţii

Pentru persoanele care nu pot să-şi achite amenzile, există posibilitatea transformării banilor în zile de muncă în folosul comunităţii. Primăria este instituţia care repartizează activităţile pe care le poate presta o astfel de persoană, de cele mai multe ori fiind vorba de măturatul trotuarelor sau de întreţinerea spaţiilor verzi din parcuri.

Ce spun părinţii

«Nu sunt de acord cu acest proiect»

Ionuţ Matei: “Învăţatul nu se face cu lucruri impuse, iar părerea mea e că această lege nu face bine nimănui. Nu cred că există părinte care să nu vrea ce e mai bun pentru copilul lui. În şcoli ar trebui aduşi profesori calificaţi. Nu sunt de acord cu acest proiect”.

«O să ne conformăm»

Cristian Harabagiu: “Nu mi se pare normal acest proiect de lege, dar dacă se va aproba o să ne conformăm. Suntem părinţi şi trebuie să avem grijă de ei până la 18 ani. Din toată afacerea asta numai copiii au de suferit, pentru că sunt derutaţi”.

«Părintele să plătească greşelile copilului»

Mariana Grasu: “Suntem de acord ca părintele să plătească greşelile copilului. Cadrele didactice îşi vor face mai bine treaba la ore, iar părinţii se vor implica mai mult în educaţia copilului decât doar adusul şi luatul de la şcoală”.

«Este o aberaţie!»

Mariana Muclea: “Dacă are absenţe la şcoală eu trebuie să plătesc amendă? Este o aberaţie! Oricum mă implic foarte mult în educaţia copilului şi nu cred că mă va pune în situaţia să muncesc din cauza ei în folosul comunităţii”.

Elevii vor fi testaţi de 6 ori până la finalul liceului

Noul proiect de Lege a Educaţiei prevede ca, de la începutul clasei pregătitoare şi până la finalul liceului, elevii să fie testaţi de nu mai puţin de şase ori.

1. După clasa pregătitoare (înainte de clasa întâi) copilului îi vor fi testate competenţele emoţionale şi sociale.
2.
La sfârşitul clasei a II-a, elevul va fi verificat dacă ştie să citească, să scrie şi să socotească.
3. La finalul clasei a IV-a, copiii vor susţine o evaluare la nivel naţional, ale cărei subiecte vor fi elaborate după un model internaţional.
4. Într-a VI-a, elevii sunt din nou testaţi! Vor fi patru probe de examen: limba română, limbă străină, matematică şi ştiinţe. Rezultatele evaluărilor vor fi utilizate pentru orientarea şcolară către un anumit tip de liceu.
5.La sfârşitul clasei a IX-a, elevii vor susţine examenul de admitere la liceu care va conţine şi o probă practică de evaluare a competenţelor de utilizare a calculatorului.
6. La terminarea clasei a XII-a se va susţine examenul naţional de bacalaureat, care va consta din două probe scrise (la limba şi literatura română şi o limbă de circulaţie internaţională), o probă în funcţie de profil, la care se adaugă proba orală de comunicare în limba română, proba de evaluare a competenţelor lingvistice şi cea de calculator.

fotografii: Gabriel Pătruţ

 
 

Urmărește-ne pe Google News