Profesorul Vintilă Mihăilescu a murit duminică la vârsta de 68 de ani după o lungă luptă cu boala.
„Este o pierdere uriașă pentru societatea pe care ne-a ajutat de atâte ori s-o cunoaștem și s-o înțelegem mai bine, mai atent, mai nuanțat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar datorită lui, antropologia a devenit în România ultimelor decenii un teren mult mai viu și o unealtă mult mai întrebuințată. Rămâne, însă, în urmă, o muncă uriașă, pe care ne-a împărtășit-o tuturor cu generozitate, și pentru care îi suntem foarte recunoscători”‘, anunță publicația Scena9.ro, pe pagina de Facebook.
Absolvent al Facultății de Psihologie al Universității Bucuresti (1974), Vintilă Mihăilescu a fost cercetător în psihologie al Institutului de Geriatrie (1974-78), iar între 1979-91 a fost cercetător al Centrului de Antropologie pe lângă Academia Română.
A avut mai multe burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique. A fost profesor invitat la universități din Franța (Lyon, Paul Valery Montpellier, Provence), Elveția (Neuchatel), Germania (Humboldt), Ungaria (Pecs), Canada (U.Q.A.M.) etc. Este specializat în etnopsihologie, identitate și etnicitate, studiul comunităților.
Începând cu 1991 coordonează programe de cercetare și proiecte pe probleme rurale coordonate de PHARE și Banca Mondială și fondează Observatorul Social de pe lângă Universitatea București. Din 1993 este profesor universitar la Facultatea de Sociologie si Psihologie a Universității București, iar din 1997 coordonează Școala Masterală în Antropologie în cadrul Universității București. Din 2000 este șeful Catedrei de Sociologie la Școala Națională de Științe Politice (SNSPA) unde susține cursurile de Antropologie și cele de Comunități Sociale.
În 1999 a publicat cartea „Fascinația diferenței”, prin care încearcă sa explice în mod corect domeniul antropologiei din prisma experienței personale și a diferitelor accepțiuni.
Editorialist al publicației Dilema Veche, Vintilă Mihăilescu a fost vreme de cinci ani, între 2005 și 2010 director al Muzeului Țăranului Român.
Lupta cu boala, într-o carte
În vara anului trecut, Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat cu leucemie și a fost internat la o clinică din Franța pentru un transplant de celule stem. Ulterior acestei experiențe, Vintilă Mihăilescu a publicat o carte-confesiune pe tema bolii, „În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro