Din fericire, cromatica ne ajută mult, dar dincolo de această regulă generală, există nişte nuanţe de care trebuie să ţinem cont.
Roşu: care soi e mai de soi?
Carnea roşie se asociază de minune cu vinul roşu. Dar modul de preparare dă tonul pentru alegerea soiului.
Preparatele rapide şi simple, pe grill sau grătar, se servesc cu vinuri tinere, robuste şi cu arome intense de fructe, de exemplu cu Merlot, Fetească Neagră, Syrah sau Tempranillo.
Preparatele elaborate, pregătite la cuptor, la tigaie sau la ceaun şi bogat asezonate cu mirodenii şi condimente cer vinuri mature, păstrate în butoaie de stejar şi îmbătrânite la sticlă. Se regăsesc aici cupaje de tip Bordeaux, Chateauneuf du Pape, Cabernet Sauvignon sau Shiraz Reserve.
Preparatele din file de carne roşie, măruntaie sau vânat, gătite cu trufe, fructe uscate, ciuperci de pădure sau sosuri grele “cer” vinuri corpolente şi complexe, precum Brunello, Grand Reserva (spaniol), Grand Cru-uri din Bordeaux sau Burgundia.
Excepţia de la regulă: carnea roşie pregătită în oala sub presiune, fiartă cu legume şi garnisită cu sosuri pe bază de hrean, pastele umplute cu carne roşie (tortellini, pelmeni), dar servite doar cu smântână sau cu sosuri albe se asociază cu vinuri albe corpolente, de tip Chardonnay, Fetească Regală sau Gavi di Gavi.
Alb: tânăr sau matur?
Asocierea lui cu carnea albă nu poate da greş… atât timp cât nu avem pe masă mâncăruri elaborate, cu multe ingrediente. Astfel…
Salatele de crudităţi sau legumele gătite la wok, aproape crude în interior, cu sosuri uşoare sau carne albă, se asociază cu vinuri albe tinere, lejere şi proaspete: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling Italian, Aligote.
Preparatele cu sosuri grele sau sosuri albe şi care au la bază carne de pui sau de peşte, fructe de mare sau crustacee, ba chiar carne de curcan, prepeliţă ori iepure sunt mai bine puse în valoare de vinuri corpolente, complexe şi maturate în butoaie speciale de stejar: Chardonnay, Viognier, Rhine Riesling sau Fetească Albă.
Excepţia de la regulă: la preparate din carne albă care au în componenţă sos de roşii, sos de vin roşu sau sosuri brune, vinul alb va fi înlocuit cu unul roşu foarte lejer, gen Pinot Noir, Gamay sau Băbească Neagră.

Rosé: compromisul ideal

Este salvarea gazdei care nu cunoaşte prea bine gusturile invitaţilor, pentru că poate fi asociat cu aproape orice tip de carne, indiferent de modul în care a fost preparată şi face faţă cu brio unei palete largi de sosuri şi condimente. Şi avem de unde alege, pentru că vinul rose este obţinut din soiuri de struguri roşii: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah etc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News