Un tânăr dintr-o gară din estul României omoară un alt tânăr, bătându-l „ca la jocurile pe calculator”. Câțiva adolescenți din Suedia ucid în bătaie, fără niciun motiv, un cerșetor român, care nu-i deranjase cu nimic. Genul acesta de acte de agresiune extremă, fără sens, apare tot mai des în societate, iar alcoolul sau drogurile sunt doar facilitatorii. Și ne lasă cu puține răspunsuri și multă îngrijorare.

Judecător: „Sunt antisociali”

În seara de 14 iunie anul acesta, un bărbat de 29 de ani, din Reşiţa, a fost snopit în bătaie de trei tineri. Doi dintre ei l-au dus apoi într-un adăpost şi l-au incendiat. „Bă, eu mă duc în iad”, a spus unul dintre criminali, înainte de a aprinde bricheta. Avea 15 ani. Instanţa a decis că el şi complicele lui trebuie să primească pedeapsa maximă. „Sunt antisociali și cu vădite tendințe criminogene”, a subliniat judecătorul, în motivarea deciziei redactate săptămâna trecută.

Anchetă la locul crimei

Câteva minute din acea noapte de coşmar au rămas înregistrate pe o cameră video de pe un stâlp. Strada de pe malul râului Bârzava era pustie. Apoi, pe imagini apare un copil ce luminează calea, cu lanterna telefonului. În spatele lui, sunt trei tineri care se mişcă încet. Unul dintre ei nu mai poate merge, iar ceilalţi îl duc ţinându-l pe după umeri. 

Se îndreaptă spre adăpost. Pe atunci, n-aveau de gând să-l omoare, spun ei. În duminica aceea, a fost pentru prima oară când au vorbit cu el.

O petrecere cu patru tineri şi zeci de litri de bere

Adolescenţii acuzaţi de crimă locuiau cu părinţii lor în cartierul Catanga, din Reşiţa, în fostele cămine muncitoreşti ale combinatului siderurgic.

Kevin D.* avea 17 ani. În acea zi, pe la prânz, el a coborât să-şi ia bere, la magazinul de lângă bloc. Acolo s-a întâlnit cu „Gaborul”, un amic din cartier, şi a rămas să bea cu el. La scurt timp, a apărut şi Petre. Bărbatul de 29 de ani era coleg de muncă şi prieten cu „Gaborul”, aşa că li s-a alăturat.

Când a început ploaia, Kevin i-a invitat la el pe cei doi. Mama lui era plecată, iar acasă se mai afla doar fratele lui mai mic, de 12 ani. Au cumpărat mai multe baxuri cu PET-uri de bere la 2,5 litri şi au mers să petreacă.

Au jucat cărţi şi au băut încontinuu. După lăsarea serii, la petrecere a venit şi Antonio C.*, un băiat de 15 ani. 

Era prieten cu Kevin, iar acesta îl rugase să aducă o boxă, ca să asculte cu toţii muzică. Dar, la scurt timp, petrecerea s-a transformat într-o tragedie.

„Petre a rămas întins pe jos și «a luat somn»”

În România, 98% din faptele de mare violenţă sunt comise pe fondul consumului de alcool, avertizează specialiştii din Poliţia Română. 

Iar 52% din adolescenţii în vârstă de 16 ani consumă frecvent alcool, arată un studiu publicat de Agenţia Naţională Antidrog.

În apartamentul din fostul cămin muncitoresc, singurul rămas treaz în acea duminică era Alin, fratele mai mic al lui Kevin. El a devenit povestitorul acestei tragedii.

La un moment dat, spune copilul, Petre, care era „foarte înalt și solid”, a început să-l înjure pe fratele lui, iar cei doi s-au luat la bătaie. Antonio şi „Gaborul” au sărit şi ei, iar „Petre a rămas întins pe jos și «a luat somn»”, le-a declarat Alin anchetatorilor. 

Băiatul spune că i-a dat lui Petre cu apă pe față „pentru a-l trezi”, apoi ceilalţi l-au scos pe tânăr din apartament şi l-au dus pe o bancă din faţa blocului. Se gândeau că o să-şi revină la aer, dar el nu se mai putea ţine pe picioare. L-au luat atunci pe sus şi au plecat spre malul Bârzavei, aflat în apropiere. 

L-au bătut şi pe malul râului

Ajunşi la râu, au aruncat iar cu apă pe el, iar apoi, văzându-l că rămâne inert, au început să-l lovească din nou, spune copilul, de nervi că nu-şi revine. „Antonio i-a aplicat un «Neveu», adică i-a dat cu pumnul în față, iar Petre a căzut pe iarbă”, le-a declarat Kevin anchetatorilor. „Era semiconștient, încerca să se ridice, dar nu reușea”.

Locul crimei

Copilul de 12 ani a venit cu ideea să-l ducă pe cel bătut în sălașul pe care îl aveau în spatele blocului, „pentru a-l lăsa să doarmă acolo, iar a doua zi să vorbească și să se împace cu el, ca să nu-i reclame la poliţie”. Adăpostul se afla la 750 de metri depărtare.

Deşi Petre era prietenul lui, „Gaborul” a anunţat că el nu vrea să-l care până acolo şi a plecat acasă. Atunci, Antonio şi Kevin l-au dus singuri, în vreme ce Alin mergea înaintea lor, precum o călăuză. Sunt imaginile de pe camera de supraveghere video.

„Am auzit cum a început să se vaite de durere”

Sălaşul avea o singură încăpere şi era ridicat pe dealul din spatele blocurilor. Kevin și Antonio l-au pus pe Petre pe pat și l-au acoperit cu o pătură. 

„Atunci, fratele meu a venit cu ideea să-i dea foc, ca să șteargă de pe el amprentele mâinilor lor”, spune Alin. 

Adolescenţii se temeau că bărbatul îi va reclama la poliţie, dar şi că el ar putea muri, iar pe trupul lui poliţia va descoperi apoi urmele incriminatoare.

„Imediat după ce Kevin ne-a zis cu voce tare ideea sa, Antonio a spus: «Bă, eu mă duc în iad». A mai stat câteva secunde, apoi a început să dea foc cu bricheta la pătura care era peste Petre”, spune Alin. 

Anchetă la locul crimei

Focul s-a extins imediat, iar cei trei au ieşit din adăpost. Afară, spune copilul de 12 ani, „am auzit cum Petre s-a trezit și a început să se vaite de durere”. 

În anchetă, Antonio şi Kevin au declarat că, atunci când au văzut că bărbatul trăieşte, au vrut să-l scoată din foc, dar n-au mai putut intra, pentru că era fum, iar două grinzi căzuseră peste victimă. „A murit deja”, a spus Kevin şi atunci au plecat spre casele lor.

Au aruncat vina unul pe celălalt

La ora 4.17, cineva a văzut incendiul şi a sunat la 112, dar pompierii au găsit înăuntru cadavrul carbonizat. Legiştii au constatat că bărbatul trăia atunci când a fost incendiat.

Chiar şi fără „amprentele” pe care au vrut să le şteargă, poliţiştii au ajuns imediat la autorii crimei. Au fost reţinuţi a doua zi şi apoi arestaţi preventiv. În anchetă, ei au încercat să arunce vina unul pe celălalt şi să justifice crima, spunând că Petre ar fi fost homosexual şi că i-ar fi agresat. Dar susţinerile lor sunt doar invenţii, au concluzionat procurorii, după ce au făcut verificări. 

Anchetă la locul crimei

În iulie, Antonio şi Kevin au fost trimişi în judecată pentru omor calificat săvârşit prin cruzimi. Iar la 25 noiembrie 2020, Tribunalul Caraş-Severin a decis că ei trebuie să primească maximum de pedeapsă prevăzut de lege pentru minori: internarea într-un centru de detenție pe o durată de 15 ani.

Judecătorul a avut în vedere gravitatea infracţiunii, dar şi faptul că „ambii coinculpați pot fi caracterizați ca antisociali și cu vădite tendințe criminogene”. Familiile lor trebuie să le plătească părinţilor victimei 60.000 de euro – daune morale. 

Cei doi adolescenţi au atacat decizia instanţei, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, care a fixat primul termen la 11 ianuarie 2021.

„În felul său, regretă faptele. Nu are empatie”

Pentru a vedea dacă adolescenţii acuzaţi de crimă au discernământ, instanţa a dispus efectuarea unor expertize psihiatrice şi a unor referate de evaluare a lor.

Antonio C. avea 15 ani, câteva furturi la activ şi doar patru clase. Experţii au constatat că el „a crescut într-un mediu criminogen” şi că prezintă „un prag scăzut la frustrare, impulsivitate, rezolvarea conflictelor prin agresivitate, autopoziționarea ca victimă a anturajului. Are tulburări de conduită, dar și discernământul faptelor și consecințelor acestora format”.

Kevin D. abandonase şcoala din clasa a V-a. Crescut doar de mama lui, mai are doi fraţi, iar la 17 ani era deja în vizorul poliţiei, pentru bătăi și furturi. Şi el are discernământul format, dar „este manipulator şi disimulează unele aspecte, spre a se pune pe sine în lumină favorabilă”, spun cei care l-au expertizat.

Recunoaște faptele, deși culpabilizează victima. În felul său, le regretă. Nu are empatie. Nu are control emoțional și pulsional. Acționează ghidat de partea emoțională, instinctivă.

Expertiza psihiatrică:

Cum ajung copiii să ucidă

„Nimeni nu se naşte rău”, susţine Dorothy Otnow Lewis. Medic psihiatru şi profesor la Centrul pentru Studierea Copilului din Universitatea Yale, ea și-a petrecut întreaga carieră studiind criminali și căutând explicații științifice pentru comportamentul lor. În 25 de ani, a intervievat peste o sută de persoane condamnate pentru omor – adulţi, dar şi minori.

„Dacă vorbești cu acești oameni care au comis acte extrem de violente, îți dai seama că există un mediu care a creat asta”, a declarat Lewis pentru The Guardian. Ea a descoperit o conexiune între abuzul din copilărie şi comportamentul violent.

Abuzul asupra copiilor, spune Lewis, acționează în mai multe moduri. Abuzul în sine poate provoca leziuni cerebrale ce duc la o lipsă de control. Apoi, prin abuz, cei mici sunt expuşi la un model comportamental nociv, căci „copiii fac ceea ce văd”, explică Lewis. 

În plus, stresul produs de un abuz fizic și verbal continuu modifică structura creierului. Şi, nu în cele din urmă, „abuzul generează o furie care nu se îndreaptă aproape niciodată împotriva abuzatorului, ci asupra altora”, spune psihiatrul american. 

„Mi-aș da braţul meu drept ca să obțin finanțare pentru un proiect prin care să-i identificăm din timp pe aceşti copii și să prevenim violenţa”, declara Lewis într-un articol publicat în 2007 de revista Facultăţii de Medicină din Yale.

* Protejăm identitatea inculpaţilor, pentru că ei sunt minori.

Fotografii: www.infocs.ro

Urmărește-ne pe Google News