În provincia chineză Hubei, epicentrul pandemiei de Covid-19, numărul cazurile de violență domestică anchetate de poliție s-a triplat de la instalarea carantinei. De la 47 de cazuri raportate în tot anul trecut, în numai o lună și jumătate de izolare la domiciliu s-a ajuns la 162 de cazuri.

Iar acest caz nu e singular, ci e un tipar care se repetă la nivel global, atrag atenția activiștii împotriva abuzurilor asupra femeilor.

Și în Brazilia, notează Globo, izolarea a dus la o explozie a violenței conjugale.

Cu 40-50% a crescut numărul de plângeri ale femeilor bătute de soți, în condițiile în care oricum se înregistrau foarte multe cazuri.

Adriana Mello, judecător specializat în violența domestică din Rio de Janeiro:

Guvernul regional catalan a anunțat o creștere cu 20% a apelurilor la linia telefonică destinată femeilor abuzate de soți, în primele zile de carantină, iar Ciprul a raportat o creștere cu 30% începând din 9 martie, când a fost raportat primul caz de Covid-19 pe insulă.

E o creștere dramatică a cazurilor. Numărul e apelabil non-stop, iar apelurile vin încontinuu.

Annita Draka, Asociația pentru Prevenția Violenței Domestice, Nicosia:

Și în Italia situația e asemănătoare. Numai că acolo a scăzut numărul apelurilor și a crescut cel al mesajelor. Psihologii de la helpline spun că femeile se tem să sune, ca să nu fie auzite de partenerii lor de viață, care ar putea reacționa violent. Din nou.

Am primit, de exemplu, un mesaj de la o femeie care se încuiase în baie de frica soțului și ne cerea ajutorul. Situația e disperată, pentru că din cauza carantinei, femeile abuzate nu pot pleca de acasă.

Lella Palladino, președinte D.i.Re, asociația națională de ajutorare a femeilor abuzate din Italia:

În Spania, pe 19 martie, s-a înregistrat și primul deces din cauza violenței domestice de la instaurarea carantinei: o femeie din Valencia a fost ucisă de soțul ei, în fața copiilor.

Avem de-a face cu o situație foarte complicată. Numărul abuzurilor continuă să crească, iar accesul femeilor care au nevoie să fie salvate de soți violenți la serviciile sociale e tot mai scăzut, din cauza pandemiei. E o provocare căreia nu știu cum îi vom face față.

Marcy Hersh, senior manager a organizația umanitară Women Deliver:

Urmărește-ne pe Google News