Jocurile video, in special cele cu subiecte violente, rapide si infricosatoare, sunt deliciul oricarui tanar. Din pacate, in unele cazuri, dupa zeci de ore petrecute in fata monitorului, adolescentii nu pot distinge realitatea de lumea virtuala, de aceea au fost inregistrate cateva cazuri in care acestia au folosit pe strazi experienta acumulata pe calculator.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca tinerii se simt tot mai atrasi de violenta existenta in jocurile de calculator si ca nu de putine ori acestia petrec ore si chiar zile intregi in fata monitorului, captivati de ceea ce se intampla dincolo de sticla. Specialistii din intreaga lume incearca sa avertizeze asupra nocivitatii ”violentei virtuale” si spun ca intr-un viitor nu foarte indepartat aceasta va deveni un fenomen in adevaratul inteles al cuvantului. Prof. dr. Manfred Spitzer, citat de cotidianul german Bild, explorator al creierului uman si psihiatru, spune cat se poate de clar: “Legatura statica intre jocurile cu impuscaturi si violenta este la fel de clara precum cea intre fumat si cancerul la plamani.”

Copiii “razboinici” nu iau in seama astfel de afirmatii, cel mai des invocat argument fiind ca exista mii de tineri care se distreaza astfel, insa numai o data la cativa ani apare unul care sa le transpuna in realitate.

Prima analiza profesionista in domeniu efectuata la noi in tara arata ca lucrurile nu sunt deloc roz. Un studiu realizat de psihologul Ioana Tarean pe un numar de 90 de elevi ai claselor a X-a din doua licee sighisorene releva faptul ca jocurile pe calculator cu actiune violenta pot afecta in mod negativ dezvoltarea psiho-sociala a copiilor.

Graficienii de la companiile Activision si ID Software au realizat un univers virtual extrem de violent si absolut terifiant in ultimul lor joc din trilogia ”Doom”. Muzica, actiunea, robotii si monstrii de tot felul solicita jucatorii la maximum si ii tin pe acestia ore intregi in fata monitoarelor. Specialistii portalului gamespot.com il recomanda ca fiind “unul dintre cele mai sangeroase jocuri create vreodata”

Ce spun tinerii despre jocuri

Gabriel Dumitru, 18 ani: “Sunt un pasionat al acestor jocuri. Preferatele mele sunt Counterstrike si Unreal. Este adevarat ca sunt jocuri agresive si pot influenta mai ales copiii. Stiu cativa pusti de scoala primara care joaca acest gen de jocuri si incearca sa le imite in jocurile cu prietenii lor de cartier”.

Dana Petrescu, 19 ani: “Fratele meu mai mare se joaca mereu si m-a invatat si pe mine Counterstrike.  La inceput, trebuie sa recunosc, mi se parea fioros, dar apoi am prins drag si am ajuns sa ma joc cateva ore bune pe zi. Eu sunt de parere ca aceste jocuri agresive influenteaza doar persoanele slabe”.

Adrian Petrescu, 16 ani: “Joc Counterstrike zilnic. Alte jocuri, precum Doom 3 sau Fear, mai putin. Tocmai pentru ca sunt violente imi plac. Astfel imi simt adrenalina crescand si imi doresc sa fiu cel mai puternic, sa castig de fiecare data. Am vazut foarte multe cazuri in care adolescentii devin violenti”.

Emil Popescu, 18 ani: “Intr-adevar, sunt mai agresive,  ca pentru baieti.  Persoanele care sustin ca sunt influentate de jocuri au alte probleme: de familie, probabil, sau o copilarie nefericita, iar daca le considera negative ar trebui sa inceteze sa mai joace.”

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News