Pe măsură ce criza din Venezuela se intensifică, păstrarea legii și a ordinii devine tot mai dificilă, iar acest lucru a dus la apariția unor grupări para-militare violente care au preluat controlul asupra graniței de est.
Și pentru comunitățile de graniță din Guyana, o țară de doar 770.000 de locuitori, care se confruntă la rândul său cu probleme economice grave, amenințarea crescândă a activității criminale transfrontaliere a retrezit o dispută teritorială veche de un secol.
Dar adevărata problemă din Whitewater nu o reprezintă administrarea teritorială ci bandele numite sindicatos care au început să facă legea aici în ultimul an.
Numeroși locuitori ai Guyanei au trecut ilegal granița în această regiune pentru a găsi de lucru în minele de aur. Aici plăteau o taxă în aur Gărzii Civile Venezuelene și erau lăsați să lucreze. Dar de anul trecut, brusc, taxa a început să fie cerută de sindicatos, iar cei care nu plătesc sunt uciși fără milă.
La sfârșitul anului trecut, pe rețelele de socializare au început să apari imagini cu mineri decapitați. ”Este cea mai groaznică brutalitate pe care am văzut-o în viața mea – este mai rea decât violența ISIS”, mărturisește Gerry Gouveia, fost soldat al forțelor de apărare din Guyana. ”În plus, aceste crime duc la răspândirea unui sentiment general de teamă în rândul investitorilor de la frontieră”, mai spune acesta.
Un exemplu este moartea unui tânăr povestită de tatăl său. Anul trecut, în iunie, Gavindra Saywack, în vârstă de 26 de ani, a trecut în Venezuela pentru a-și găsi de lucru. Patru luni mai târziu a murit, a fost ucis, spune tatăl său, de către sindicatos.
„L-au împușcat de 200 de ori și l-au aruncat într-un mormânt superficial”, a spus Patrick Saywack. „Mi-au luat băiatul, apoi au pus stăpânire pe mină”, spune bărbatul îndurerat.
Iar grupările venezuelene își fac deja influența pe teritoriul guayanez. În aprilie, minerii din orașul Eterinbang, la sud de Whitewater, au raportat că sindicatos, puternic înarmați, au creat o bază pe râul Cuyuni și au atacat bărci care au refuzat să le predea încărcătura.
Mulți gayanezi suspectează că bandele sindicate operează în coluziune cu guvernul venezuelean, dar nu există dovezi în acest sens.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!