Tensiunile au izbucnit după ce, în ultimele zile, pe rețelele de socializare au circulat o serie de postări în care se spunea că grupuri umanitare pentru protecția drepturilor omului îi așteaptă pe imigranți în afara taberelor pentru a-i ajuta să treacă în Macedonia și apoi să intre în Uniunea Europeană.
Sute de imigranți din taberele din alte părți ale Greciei s-au adunat în afara taberei Diavate de lângă Salonic. Sâmbătă aceștia au încercat să ajungă la graniță, iar atunci când au fost opriți de poliție, imigranții au început să arunce cu pietre, sticle și alte obiecte spre forțele de ordine.
Polițiștii au răspuns cu gaze lacrimogene și grenade sonice pentru a opri sutele de imigranți, inclusiv familii cu copii care încercau să forțeze trecerea.
Violențele di nordul Greciei vin după ce vineri sute de imigranți au ocupat gara centrală Larissis din Atena, strigând „Salonic” și „Germania”.
Ei și-au cumpărat bilete spre Salonic, intenționând să călătorească spre tabăra Diavata, acolo de unde credeau că vor putea trece în Macedonia de Nord. Autoritățile elene au oprit, însă, trenul în care se aflau aceștia și nu le-a permis să meargă mai departe.
Ministrul grec al Migrației a dat vina pe fake news pentru situația creată. „Oamenii îndemnați de știrile falsificate au fost înșelați din cauza speranței lor. Ei vor să treacă granița crezând știrile false pe care le-au citit pe rețelele de socializare”, a declarat ministrul grec, Dimitris Vitsas, sâmbătă.
„Din anumite motive, contrabandiștii susțin că frontierele se vor deschide, dar cest lucru nu se va întâmpla”, a completat ministrul.
Ministrul de Interne al Macedoniei de Nord a spus că Skopje a decis întărirea securității la granițe. „Nu ne așteptăm la probleme, dar am întărit securitatea la frontieră, deoarece este obligația noastră”, a declarat acesta potrivit AFP.
Peste 70.000 de refugiați și imigranți se află în această perioadă în Grecia ca urmare a afluxului masiv din 2015, alimentat în principal de războiul civil din Siria.
Citește și: