O demonstraţie împotriva unui proiect de lege ce consolidează prerogativele poliţiei în cazul protestelor a escaladat duminică la Bristol, în vestul Angliei, mai mulţi poliţişti fiind răniţi.
Doi ofiţeri de poliţie au fost spitalizaţi, unul cu un braţ rupt, iar celălalt cu câteva coaste rupte, conform unui comunicat postat pe Twitter de poliţia din Avon şi Somerset, informează AFP, citată de Agerpres.
„Ceea ce a început ca o demonstraţie paşnică a degenerat în violenţe prin acţiunea unei mici minorităţi”, a declarat Will White, un oficial al poliţiei, care s-a referit la scene violente „absolut ruşinoase”.
„Ofiţerii au făcut obiectului unui nivel considerabil de violenţă şi insulte”, a adăugat el.
Două vehicule ale poliţiei au luat foc, au fost sparte mai multe geamuri ale secţiei, fiind produse şi alte pagube.
Ministrul de interne Priti Patel a condamnat pe Twitter „scene inacceptabile la Bristol”.
„Violenţele şi dezordinea (comise) de o minoritate nu vor fi tolerate niciodată. Ofiţerii noştri de poliţie se pun în pericol pentru a ne proteja pe toţi”, a scris ea.
Pe pancartele protestatarilor se putea citi: „Spune nu unui stat poliţienesc” sau „Libertatea de a demonstra este fundamentală pentru democraţie”.
Ce propune noua lege
Legea criticată de protestatari este un proiect-mamut ce include mai multe propuneri ale guvernului pe tema infracționalității și a activității poliției în Anglia și Țara Galilor, scrie BBC News.
Una dintre propuneri, cea care a atras furia manifestanților, prevede sporirea prerogativelor poliţiştilor în cazul protestelor non-violente.
În acest moment, pentru a impune restricții unui protest, polițiștii trebuie să demonstreze că acesta poate provoca acte de dezordine publică, pagube materiale și întreruperea vieții comunității.
Autoritățile pot, de asemenea, impune măsuri specifice pentru a dirija rutele marșurilor. Când vine vorba despre proteste masive, detaliile sunt discutate între autorități și organizatori cu săptămâni în avans.
Proiectul de lege vine să impună mai multe condiții protestelor statice.
Polițiștii vor putea impune o oră de debut și una de final a protestului. De asemenea, autoritățile vor putea stabili o limită de zgomot.
Aceste reguli vor putea fi impuse inclusiv protestelor organizate de o singură persoană. Iar încălcarea regulilor pot atrage amenzi de 2.500 de lire sterline.
Proiectul de lege mai spune că protestatarii pot fi sancționați dacă nu respectă restricțiile „despre care ar fi trebuit să știe”, chiar dacă nu au primit un ordin direct din partea polițiștilor.
În prezent, polițiștii trebuie să dovedească faptul că protestatarii au fost somați să se disperseze, spre exemplu, înainte de a-i putea sancționa.
Proiectul de lege include și o nouă ofensă: „provocarea cu intenție a dezordinii publice”.
Această măsură are rolul de a-i împiedica pe protestatari să mai ocupe spațiile publice, cu scopul de a atrage atenția la mesajele pe care vor să le transmită.
O altă măsură clarifică faptul că pagubele provocate monumentelor pot atrage pedepse de până la 10 ani de închisoare.
Anul trecut, mai mulți manifestanți au dărâmat de pe soclu, chiar în Bristol, statuia lui Edward Colston, un fost comerciant de sclavi.