Într-un climat care a rămas tensionat de la izbucnirea revoltelor, la 13 mai, ministrul pentru teritoriile de peste mări, Marie Guévenoux, a rămas la Noumea pentru a înfiinţa misiunea de reconstrucţie economică promisă de şeful statului francez în timpul vizitei sale fulgerătoare de joi.

„Populaţia este extrem de uşurată că a putut să-l vadă pe preşedintele Republicii (…), deoarece situaţia şi evenimentele au avut un efect traumatizant asupra unei părţi a populaţiei”, a declarat ea la LCI.

Şeful statului francez a făcut joi un gest pentru liniştirea spiritelor, asigurându-i pe concetățenii săi că nu va forţa reforma legii electorale, respinsă de mişcarea proindependenţă din Noua Caledonie, şi că va reevalua situaţia peste o lună. Într-un interviu acordat postului de televiziune Nouvelle-Calédonie La 1ère, difuzat vineri, Emmanuel Macron a explicat că a „decis să vină pentru că nu trebuie permisă niciodată instalarea violenţei”.

Aproximativ 3.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în acest arhipelag din Pacificul de Sud pentru a reveni pe „calea împăcării”.

„Republica trebuie să-şi recapete autoritatea în toate domeniile”, a explicat președintele francez, făcând apel la revenirea la calm. „Nu suntem în Vestul Sălbatic”, a mai spus el.

Circumstanţele în care a murit cea de-a şaptea victimă de până acum, detaliate într-un comunicat al procurorului din Noumea, dovedesc însă continuarea violenţelor.

„În jurul orei locale 15.15, în timp ce se deplasau cu vehiculul lor pe raza comunei Dumbéa, în direcţia Spitalului Médipôle, un poliţist şi colegul său (au fost) atacaţi fizic de un grup de aproximativ cincisprezece indivizi”, se arată în comunicat.

„Poliţistul a tras un foc de armă cu arma de serviciu pentru a se extrage din confruntarea fizică”, iar o anchetă a fost deschisă pentru omor voluntar din culpă din partea unei persoane care acţionează în calitate oficială, potrivit lui Yves Dupas.

Anterior, Înaltul Comisariat al Noii Caledonii raportase o situaţie „în general calmă” noaptea trecută, „în ciuda câtorva incidente izolate”.

„Operaţiunile de degajare progresează şi se vor concentra în următoarele ore pe sectoarele Nouville, Montravel, Tuband şi Portes de Fer”, a precizat acesta.

„Măsurile de interzicere a adunărilor, a transportului de arme şi a vânzării de alcool, precum şi starea de asediu de la ora 18.00 la 6.00 sunt menţinute până la noi ordine”, a adăugat comunicatul. În total, peste 350 de persoane au fost arestate.

Emmanuel Macron a declarat că starea de urgenţă va fi ridicată după ce blocajele rutiere vor fi „efectiv retrase şi respectate”.

Incertitudinea continuă totuşi să domnească pentru cei care doresc să părăsească Noua Caledonie, întrucât aeroportul internaţional Nouméa-La Tontouta este blocat de mai bine de o săptămână.

Potrivit Înaltului Comisariat, acesta va rămâne închis pentru zborurile comerciale până sâmbătă. Cu toate acestea, Charles Roger, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie a Noii Caledonii, a declarat pentru AFP că acesta va rămâne închis până marţi la ora locală 09:00.

 
 

Urmărește-ne pe Google News