În faţa temerilor unei agravări a situaţiei, ONU a decis să îşi retragă personalul, în timp ce Marea Britanie a rechemat personalul „neesenţial” al ambasadei la Khartoum şi a avertizat pe cetăţenii britanici să renunţe la vizitele în această ţară.
Amnesty International a cerut Uniunii Africane şi ONU să „ia imediat măsuri pentru a trage la răspundere responsabilii pentru aceste violenţe”.
Condamnând represiunea, Statele Unite au îndemnat militarii la putere „să renunţe la violenţă” şi au reafirmat dorinţa lor pentru o tranziţie condusă de un guvern civil în vederea organizării de alegeri „la o dată corespunzătoare”.
În cursul zilei de miercuri, focuri de armă au fost auzite pe străzile capitalei Khartoum, precum şi în alte oraşe din ţară, cuprinse de proteste declanşate în decembrie care au dus la înlăturarea preşedintelui Omar al-Bashir la 11 aprilie.
Considerate ca provenind din fostele miliţii Janjaweed acuzate de atrocităţi în timpul conflictului din Darfur, în vestul Sudanului, acest forţele desfășurate de autorități sunt acuzate de liderii protestelor de a fi principalii autori ai împrăştierii brutale a manifestanţilor, în special a protestatarilor instalaţi în faţa cartierului general al armatei de la Khartoum, calificată ca „masacru”.
Un ultim bilanţ al Comitetul Central al Medicilor Sudanezi a anunţat 108 civili ucişi în peste 500 răniţi în trei zile, cei mai mulţi de la împrăştierea sit-inului. Printre morţi, 40 au fost găsiţi în apele Nilului, a informat sursa, fără să ofere alte detalii.
Citește și:Masacru în Sudan. 30 de protestatari au fost uciși de forțele de ordine