„Nu este nicio problemă cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii noștri, ca să dau doar un exemplu, publică de ani buni ce nici cu gândul nu gândiți. Și sunt OK. România chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani în 2011”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Fostul ministru al muncii a explicat că „publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el, ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. Nu are de ce să îi fie frică de ei”.
În același timp, Violeta Alexandru a strecurat o „înțepătură” totuși în direcția lui Vlad Voiculescu.
Adevărul este că un ministru nu trebuie să se rezume la transparență, trebuie să lase schimbări și rezultate pentru oameni. Dacă se rezumă la transparență, riscă să ajungă dependent de like-uri pe Facebook. Și poate mai mult. Transparența până la detaliu trebuie să fie parte din măsurile de eficientizare a aparatului public.
Violeta Alexandru:
Dar în același timp nu i-a omis nici pe criticii deciziei, strecurând un apropo în direcția colonelului Valeriu Gheorghiță, cel care i-a atras atenția premierului Florin Cîțu asupra publicării datelor, la solicitarea prim-ministrului.
„Știu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te «împacheteze», ce antrenament are să te lase să crezi că tu conduci până când ajungi să vorbești și tu limba lui «nu se poate»”, a mai precizat președintele PNL București.
„Rezistă cine are experiență de management, cine știe să fie drept și ferm, cine nu se ferește să deranjeze. Dacă te văd că te temi/că ești prea preocupat de imaginea publică/că vrei să îți faci prieteni, ești o țintă sigură. Cine a lucrat toată viața în sistemul public și nu a mai luat contact cu mediul privat nici nu o recunoască ce spun. E deja sistem”, a continuat ea.
Pe 4 martie, Ministerul Sănătății a publicat date legate de testarea anti-COVID pe județe
Discuțiile din spațiul public legate de publicarea datelor privind vaccinarea vin ca urmare a faptului că, pe 4 martie, Ministerul Sănătății a dat publicității mai multe informații legate de testarea de COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară.
Datele au fost publicate pe site-ul care aparține Guvernului, data.gov.ro.
Florin Cîțu, pe 8 martie: Corpul de control se autosesizează să vadă dacă a fost respectată legislaţia
Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști, pe 8 martie, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătăţii a publicat numărul de teste COVID-19 făcute în fiecare judeţ.
„Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea”, a răspuns premierul.
În replică, după câteva ore, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că „tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie dat public, transparent”.
Pe 9 martie, Florin Cîțu a anunțat că „este normal să fac verificări în legătură cu sesizările pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informația cum că nu aș fi de acord cu publicarea numărului testelor din fiecare județ este incorectă”.
Valeriu Gheorghiță: „Am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui”
Întrebat la conferința de presă de ieri, 9 martie, dacă este adevărat că a făcut plângere la premierul Florin Cîțu cu privire la datele făcute publice de Ministerul Sănătății referitoare la vaccinare, Valeriu Gheorghiță a spus că a făcut o informare, la solicitarea prim-ministrului.
„Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online și ce informații sunt prezentate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, preşedinte CNCAV.