„De ce, când accesezi servicii publice din sănătate sau privind transportul public, trebuie să aduci dovezi, hârtii peste hârtii, ca și cum datele tale nu se regăsesc deja în sistemele informatice ale instituțiilor publice?”, se întreabă aceasta, într-o postare pe Facebook.




Bazele de date din sistemul public, cele care conțin date cheie pentru livrarea unui serviciu public - accesate,...

Publicată de Violeta Alexandru pe Luni, 5 aprilie 2021


Cum ar funcționa sistemul

Șefa liberalilor bucureșteni spune că soluția nu mai constă în interconectarea bazelor de date ale instituțiilor, deoarece fiecare are tipul ei de platformă.

„Cred că va funcționa mai repede următoarea soluție. Funcționarii, pe care îi consider responsabili, trebuie să poată să acceseze informațiile/datele gestionate în sistemul public, indiferent de instituția care le deține. Dacă nu prin acces direct în toate amănuntele unei baze de date, măcar printr-o interfață care să redea, fiecărei instituții, acces la datele esențiale ale alteia”, afirmă Alexandru.

Ea dă ca exemplu serviciul PatrimVen gestionat de Fisc – care oferă acces la date privind patrimoniul și veniturile cetățenilor. „Deci #sepoate și nu s-a întâmplat nicio tragedie”, a încheiat fostul ministru.

Potrivit soluțiilor propuse, funcționarii vor putea accesa bazele de date printr-o platformă, la care se loghează prin parolă/cod de identificare. Oricând se poate vedea și controla cine ce date a accesat. Datele nu vor putea fi modificate, ci doar vizualizate.

Urmărește-ne pe Google News