• Viorel Cataramă (65 de ani) se află în centrul atenţiei opiniei publice după ce s-a dus ieri, 7 mai, în comuna Bărbuleşti, judeţul Ialomiţa, pentru a se autoinfecta cu COVID-19.
  • Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au deschis un dosar penal pe numele milionarului, pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
  • Aflat în autoizolare şi părăsit de soţia speriată, milionarul a oferit un interviu amplu pentru Libertatea, în care a oferit primele explicaţii ale gestului său.

Reporter: Domnule Cataramă, în primul rând, cum vă simţiţi?
Viorel Cataramă
: Mă simt foarte bine. Chiar foarte bine. Deocamdată nu am nicio problemă și sunt convins că nu voi avea nici după două săptămâni.

-Cum ştiţi asta?
-Nu ştiu. Merg pe statistici, care arată că în ceea ce priveşte coronavirusul, mai devreme sau mai târziu, toată lumea îl va lua. Majoritatea, peste 90 la sută din populaţie, se va autoimuniza fără alte probleme. Iar cei care au şi alte afecţiuni, acele persoane trebuie protejate şi tratate. Unele, din păcate, vor deceda.

-Cum aţi luat decizia să mergeţi în localitatea Bărbuleşti şi să îi îmbrăţişaţi pe acei oameni?
-Timp de două luni, chiar de la decretarea stării de urgenţă, eu am fost singura persoană care a militat ferm în spaţiul public pentru metoda imunizării de grup. Adică respectarea drepturilor omului şi susţinerea economiei în totalitatea ei. Am combătut măsurile luate, adică anularea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi falimentarea, prăbuşirea economică a României şi distrugerea capitalului autohton.

Ca urmare a stării de urgenţă, afacerile mele au fost închise. Afacerile mele au de suferit, dar nu numai ale mele. Mare parte din afacerile sectorului privat cu capital românesc sunt puse pe butuci. 1,5 milioane de şomeri, prăbuşirea PIB-ului, prăbuşirea economică şi aşa mai departe. Nu era necesar să prăbuşim şi să falimentăm România, dacă aveam la dispoziţie metoda imunizării de grup, folosită în Suedia, Islanda, Olanda, Belarus şi altele.

Viorel Cataramă, pentru Libertatea:

-Averea dumneavoastră a avut mult de suferit?
-Dacă vă referiţi la mine, da. Când scad afacerile, sigur că şi valoarea companiei scade. Şi atunci scade şi valoarea ta. Dar problema este că nu sufăr numai eu, că atunci nu era nicio problemă. Suferă 1,5 milioane de oameni care au rămas şomeri, bătrânii… Deci vorbim de câteva milioane de români distruşi de nişte decizii care nu erau necesare. Şi care CCR a demonstrat că au fost şi ilegale.

-Sunt oameni care privesc în mod diferit ceea ce aţi făcut dumneavoastră. Sunt oameni care aprobă, sunt oameni care dezaprobă. Unii spun chiar că dumneavoastră, aşa cum scria cineva, „v-aţi pierdut minţile”. Aşa scriu oamenii pe Facebook, aţi văzut, cred.
-Da. Sunt persoane care iau în derizoriu această acţiune, care comentează. Dar ar trebui să ne uităm să vedem cine sunt aceste persoane. Nu cumva sunt profitori ai crizei? Nu cumva sunt persoane care nu au fost afectate în niciun fel de această criză şi care au aceleaşi salarii, aceleasi avantaje, acelaşi acces la resursele statului şi cu burţile şi buzunarele pline ne dau nouă sfaturi să stăm în casa şi să falimentăm afacerile?

Teoretic vorbind, în două-trei săptămâni pot fi în mormânt. Eu am făcut acest lucru luându-mi un risc şi înţelegând că, în momente grele pentru ţară, a fi patriot înseamnă a acţiona cu toate forţele tale, pentru binele ţării, inclusiv a-ţi da viaţa pentru aşa ceva.

Viorel Cataramă, pentru Libertatea:

-Credeţi că ar fi cineva în spatele acestor măsuri?
-Eu cred că este un experiment. Am fost injectaţi cu frică.

-De către cine?
-De către cei care ne-au injectat. De către cei care au luat măsurile respective, de prăbuşire şi de falimentare a României şi de limitare a drepturilor şi a libertăţilor fundamentale. Pe bază de frică. Mă refer la întreaga clasă politică, care a acţionat la unison. De comun acord. Toţi au mers pe această variantă. Numai ziarul dumneavoastră a arătat câte afaceri necurate s-au făcut în această perioadă, cum profită unii de suferinţa a milioane de români.

„Am căutat o metodă prin care să reuşesc să intru în contact, fără dubiu, cu acest virus”

-Vi s-a făcut dosar penal după gestul de a merge la Bărbuleşti. Cum răspundeţi?
-Înainte de a face ce am făcut, eu am consultat avocaţii. Şi nu s-a demonstrat, în nici un fel, că aş încălca legea făcând ce am făcut. Dar eu am vrut să fiu corect. Am adresat cereri spitalelor din Bucureşti care tratează pacienţii de coronavirus şi le-am spus că vreau să mă infectez voluntar. Am primit răspuns negativ sau niciun răspuns. Şi, atunci, am căutat o metodă prin care să reuşesc să intru în contact, fără dubiu, cu acest virus. Şi am găsit posibilitatea unei localităţi carantinate, unde sunt foarte multe cazuri.

-Cum aţi ales localitatea Bărbuleşti?
-Am făcut o postare pe pagina mea şi am întrebat dacă cineva poate să îmi spună unde sau în ce mod aş putea să mă infectez cu coronavirus. Şi am primit sfaturi. Şi am ales una dintre aceste sugestii, apoi am pus-o în aplicare.

Cataramă: „Am intrat în Bărbuleşti cu maşina. Am căutat o intrare în care să nu fiu oprit”

-Şi cum aţi intrat în localitate, dacă era în carantină?
-Cu maşina.

-Şi nu v-a oprit nimeni să intraţi în localitatea carantinată?
-Păi am căutat să folosesc o intrare în care să nu fiu oprit. În care să nu fie control. Să nu credeţi acum că sunt controale la toate intrările şi uliţele dintr-un sat.

-Deci, practic, aţi încercat să „fentaţi”, ca să spun aşa, Poliţia.
-Nu, nu am încercat să fentez Poliția. Eram convins că mă duc fără niciun fel de problemă. Pentru că am studiat în prealabil situaţia.

-Adică v-aţi „documentat”, ca să spun aşa, înainte. V-aţi făcut „lecţiile”.
-Corect! Exact! Cu o zi înainte, după ce am aflat despre ce este vorba, având şi persoane pe care le cunoşteam, am trimis, am făcut investigaţii şi am ajuns la o concluzie. Şi până la urmă am reuşit. Comunicatul Parchetului de azi certifică faptul că eu m-am îmbrăţişat cu o persoană purtătoare de coronavirus.

Cataramă: „Am luat cu mine fotograf şi cameraman. A fost Mediafax. Totul cu contract, legal”

-Aţi luat cu dumneavoastră fotograf şi cameraman când v-aţi dus în Bărbuleşti?
-Da, sigur, normal. S-a şi filmat, s-a şi fotografiat. A fost agenţia Mediafax. Deci am făcut contract, totul legal, ca la carte.

-Cei de la Mediafax purtau măşti?
-Sigur că da. Erau extrem de echipaţi şi de protejaţi. Vă pot confirma acest lucru.

70 de cazuri

de infectaţi cu coronavirus sunt în localitatea-focar Bărbuleşti, din Ialomiţa

-Bun. Şi cum aţi procedat? Explicaţi-ne în detaliu, vă rog.
-Deci… Persoana pe care eu o cunoşteam… Am dat un telefon. Într-o curte s-au adunat mai multe familii, undeva la 40 de persoane. Eu le-am distribuit măşti şi mănuşi de protecţie, foarte bine primite, și le-am cerut permisiunea să mă îmbrăţişez cu mare parte din aceste persoane. Inclusiv cu acea persoană care a arătat certificatul de COVID.

Viorel Cataramă în comuna Bărbuleşti, pe 7 mai. Foto: Hepta

Cataramă: „Nu sunt un sinucigaş de profesie. Îmi este teamă, dar nu regret gestul”

-Dacă veţi simți simptome, precum pierderea mirosului, dificultăţi de respiraţie, veţi apela 112?
-Dacă voi avea simptome, sigur că da, că eu nu sunt un sinucigaş de profesie. Voi suna şi voi cere asistenţă medicală şi mă voi interna pe banii mei. Voi plăti spitalizarea. Dacă mă îmbolnăvesc cu simptome grave. Eu îmi iau de câteva ori pe zi temperatura acum.

-Vă este teamă?
-Am şi o oarecare teamă. Sigur. Păi nu sunt construit din piatră sau din oţel. Ştiu ce am făcut şi nu pot să neg posibilitatea teoretică de a avea probleme serioase.

-Regretaţi acest gest?
-Niciodată. Sub nicio formă. Nu regret şi nu voi regreta. Am făcut-o conştient, asumat, pentru a demonstra că România merită o soartă mai bună şi că trebuie să avem o altă cale de urmat.

„Am discutat două-trei săptămâni cu soţia, înainte să plece de acasă. Nu mi-a adus argumente de natură să mă întoarcă”

-Soţia dumneavoastră cum a reacţionat înainte să plece de acasă?
-Soţia mea a avut o părere opusă. Soţia mea este medic. Soţia mea priveşte problema din punct de vedere medical. Eu i-am explicat care sunt riscurile din punctul meu de vedere şi ce urmăresc să fac. Într-o familie nu e obligatoriu să ai întotdeauna acelaşi punct de vedere. Ştiţi că sunt familii în care unul votează un partid, altul alt partid şi sunt şi scandaluri pe tema aceasta. Deci soţia mea nu a fost de acord, dar nu mi-a adus argumente de natură să mă întoarcă din intenţia mea.

-Cât timp au durat discuţiile cu dânsa, până s-a produs ruptura?
-Păi au durat două-trei săptămâni.

-Când v-a comunicat decizia de a pleca de acasă? Cu cât timp până să facă acel gest?
-Cu o zi înainte de a mă infecta voluntar.

Cataramă: „Toată clasa politică este o structură mafiotă extrem de bine organizată şi de consolidată”

-Dacă ar fi să catalogaţi într-un cuvânt actuala clasă politică, indiferent de partid, care ar fi acel cuvânt?
-Este corectă întrebarea dumneavoastră, pentru că întreaga clasă politică a susţinut aceste măsuri care au nenorocit Romania. Preşedintele României şi Parlamentul au votat. Toată clasa politică este o structură mafiotă extrem de bine organizată şi de consolidată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News