Viorica Dăncilă a precizat că „la Ministerul Justiției a fost elaborată o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave”.
Va fi realizat un pachet cu propuneri de modificare și completare a legislației privind mai multe aspecte: interzicerea posibilității de eliberare condiționată pentru infracțiuni grave și foarte grave, definirea mai clară a faptei de răpire și stabilirea prin lege a unor limite de pedeapsă mai mari.
Viorica Dăncilă, premierul României
Premierul a declarat că i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, să finalizeze analiza în „regim de urgență astfel încât în cel mai scurt timp să formuleze propuneri de modificare și completare a legislației”.
Am demarat un amplu proces de modificare a legislației pentru ca drame precum cea din Caracal care a cutremurat întreaga societate să nu se mai întâmple.
Viorica Dăncilă, premierul României
Viorica Dăncilă cere Parlamentului adoptarea în ședință extraordinară a modificării legislației privind situațiile de urgență
Guvernul discută joi, în primă lectură, un proiect de lege „care stabilește proceduri clare pentru căutarea persoanelor dispărute și îmbunătățește metodele speciale de căutare a acestora”.
De asemenea, reglementăm modalitatea de localizare sau urmărire prin mijloace tehnice de obținere a datelor de trafic și de localizare, dar și modul în care trebuie să se desfășoare cercetarea criminalistică în domiciliu, reședință sau sediul unor persoane
Îmbunătățim activitatea mecanismului Alertă Răpire Copil, un mecanism deja existent care are ca scop derularea unor proceduri de căutare a minorilor în regim de urgență și cu resurse sporite atât în țară, cât și în străinătate.
Viorica Dăncilă, premierul României
Prin aceste modificări legislative, Guvernul vrea să fie redus timpul de intervenție pentru ca salvatorii să acționeze mai eficient.
Voi solicita Parlamentului să adopte acest proiect de lege în procedură de urgență.
Viorica Dăncilă, premierul României
Viorica Dăncilă a precizat că a primit miercuri raportul Comitetului interministerial privind îmbunătățirea legislației pentru intervenții de urgență, prezentat public de către secretatul de stat Raed Afarat.
Grupul de lucru a identificat deja un pachet de 14 măsuri cu termene clare și responsabili bine definiți pe care le vom pune în aplicare pentru a eficientiza timpul de răspuns în situații critice.
Pe termen scurt avem în vedere completare legislației pentru îmbunătățirea sistemului de localizare, demararea procesului de implementare a localizării AML, precum și popularizare aplicației 112.
Viorica Dăncilă, premierul României
Premierul a explicat a fost deja elaborat deja un proiect de ordonanță de urgență pentru îmbunătățirea funcționării sistemului 112 care a intrat deja în avizare. Printre soluțiile identificate se numără „o mai bună implementare a conceptului de dispecerate integrate și formareacontinuă a dispecerilor”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro