Da, am discutat cu președintele. Am vorbit despre centenar, un proiect de țară, și despre președinția UE (Uniunea Europeană – n.r.). Am fost întrebată și cum văd ceea ce se întâmplă acum în spațiul public, legat de scandalul DNA, și am spus că ce am văzut  pentru mine este îngrijorător(…). Am luat măsura chemării ministrului (Justiției, Tudorel Toader – n.r.), să vină cu o situație clară în fața cetățenilor și în fața Parlamentului. Ieșirea domnului Toader a fost după plecarea mea de la Cotroceni, este îngrijorător că am văzut că până și unui prim-ministru i se poate face dosar”, a spus Viorica Dăncilă, la emisiunea Sinteza Zilei, prezentată de Mihai Gâdea la Antena 3.

Cum vede scandalul de la DNA?

„Chiar dacă e vorba de un ministru, de un prim-ministru sau de un simplu cetățean, lucrurile acestea duc la lipsa de încredere în justiție. O greșeală sau o pată asupra unei persoane poate decredibiliza o instituție”, a opinat premierul.

Referitor la discuția cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, premierul Viorica Dăncilă a spus: „Imediat ce aceste lucruri au apărut în spațiul public, l-am rugat să se întoarcă în țară, i-am spus despre aceste lucruri, dânsul știa deja. I-am spus ca din punct de vedere juridic să facă toate demersurile pentru aflarea adevărului și măsurile care se impun. Domnul ministur a fost de acord. Ministrul are obligativitatea de a lămuri aceste aspecte”.

Întrebată care este explicația pentru care există reproșuri privind salariile românilor, premierul a spus că imediat după preluarea mandatului a avut ședință de Guvern și a încercat să îndrepte problemele.

„Am dat ordonanța nr. 3, mai urmează să fac câteva corecturi. Am încercat să găsesc soluții, să văd efectele. Mi-am propus să nu mai vin cu soluții care apoi să producă alte efecte. L-am rugat pe fiecare ministru să identificare problemele pe care le are. Am încercat ca în două săptămâni să identific ce e bun și ce e mai puțin bun și să găsesc soluții”.

„Nu vreau să critic și nu mă plâng. A trebuit să văd de unde plec. Am identificat lucruri bune și rele”, a mai spus premierul.

Sunt persoane care se plâng că le-au scăzut salariile. Cum explică premierul:

„Plată egală pentru muncă egală e un principiu. Nu putem pentru aceeași muncă să avem salarii diferite(…). Începând din martie vom crește salariile în învățământ cu 20%, am susținut întotdeauna sănătatea și educația(…). Prin ordonanțele de urgențe adoptate am încercat să îndreptăm nedreptăți”.

Ce se întâmplă cu formularul 600?

„Au fost multe nemulțumiri și am promis atunci că găsim o soluție. Am discutat cu Ministerul Finanțelor, am identificat mai multe soluții, va fi un singur formular și o singură plată. Încă mai discutăm despre acest formular, dar vom veni cu o soluție”, a promis premierul.

Cum va arăta noua lege a pensiilor?

„Va fi în dezbatere, cei care vor să aducă îmbunătățiri pot să o facă. Nu va scădea nicio pensie! La muncă egală vom avea pensie egală. Punctul de pensie va crește la 1100, iar în 2020 la 1775 lei. Ce am prevăzut în programul de guvernare se va regăsi cu siguranța. Se lucrează la legea pensiilor”.


CITEȘTE ȘI…

EXCLUSIV/ Guvernul pune la bătaie 200 de posturi suplimentare pentru președinția Consiliului Uniunii Europene – VIDEO

VIDEO|Femei celebre din România și-au dus pantofii roșii pe treptele Muzeului de Istorie. Raed Arafat a venit cu o cască de protecție


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News