UPDATE 17:30: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că, ordonanța privind rectificarea bugetară a fost prezentată astăzi, în primă lectură, iar aceasta urmează să fie adoptată în următoarea ședință a Executivului.

Decizia Guvernului a fost să mai analizeze în detaliu fiecare aspect pentru ca să nu mai existe interpretări în spațiul public.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului

UPDATE 17:15: Surse politice au precizat că rectificarea bugetară a fost amânată, după ce ALDE a amenințat că iese de la guvernare. În aceste condiții, este posibil să fie amânat tot pachetul, iar Guvernul să ia măsuri pentru a se încadra în deficitul bugetar.

În interiorul coaliției guvernamentale au apărut disensiuni, după ce Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat pe pagina de Facebook, că a discutat despre o posibilă alianță cu partidul lui Victor Ponta, Pro România.

De asemenea, la începutul lunii ALDE a anunțat că nu este de acord cu rectificarea bugetară. Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian a declarat pentru Libertatea că partidul lansează un avertisment partenerilor de la PSD, în condiţiile în care nu sunt de acord cu rectificarea bugetară, în varianta prezentată în coaliţie.

UPDATE 16:45: Rectificarea bugetară a fost amânată, după ce proiectul a primit numeroase critici în ultima perioadă atât de la primari, cât și de la Consiliul Fiscal, care avertizează Guvernul că există riscuri în depășirea deficitului de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Discutăm în şedinţa de Guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare.

Viorica Dăncilă, premierul României

Potrivit Agerpres, premierul a explicat că rectificarea bugetară pozitivă „este susţinută de creşterea Produsului Intern Brut şi de faptul că în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5%, a treia cea mai mare creştere din Uniunea Europeană”.

Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin Legea bugetului, respectiv 2,76%. De asemenea, vom menţine investiţiile în domeniile prioritare, educaţie, sănătate şi infrastructură rutieră, precum şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru şi să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabileşte prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare.

Viorica Dăncilă, premierul României

Dăncilă a precizat că reducerile de bugete propuse prin rectificare „se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi”.

Suplimentăm fondurile pentru PNDL cu 1 miliard de lei, la care adăugăm disponibilul de 700 de milioane de lei de la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. De asemenea, majorăm plafonul de contractare pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii de la 5 miliarde de lei la 10 miliarde de lei. Vreau să fac precizarea că, în prezent, sunt finanţate sau în curs de finanţare peste 12.600 de obiective de investiţii în comunităţile locale, 70% dintre acestea fiind în mediul rural. Sunt proiecte care contribuie la o dezvoltare armonioasă a tuturor localităţilor prin investiţii în proiecte de apă şi canalizare, drumuri, şcoli, creşe, grădiniţe şi unităţi sanitare”, a afirmat premierul.

În aceeași ședință de Guvern, Viorica Dăncilă a cerut ministrului Justiției să vină cu propuneri de modificare a legislației în așa fel încât răpirea să fie mai bine definită, iar eliberarea condiționată să fie interzisă pentru cazurile grave.

 
 

Urmărește-ne pe Google News