La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
„Am vorbit cu asociaţiile pentru autism, am văzut problemele pe care le întâmpină. În următoarea perioadă voi avea întâlniri şi cu alte asociaţii, mă refer la copiii cu sindrom Down, la bolile rare, la nevăzători, astfel încât după ce am ascultat toate problemele referitoare la fiecare aspect să pot veni cu soluţii. Nu am venit încă cu soluţii. Vreau să văd ce se întâmplă, unde au nevoie de sprijin ca să pot să vin cu o soluţie într-un pachet care să cuprindă toate aceste aspecte”, a declarat Viorica Dăncilă despre discuția cu ONG-urile care se ocupă de astfel de probleme.
În cadrul discuţiilor premierul a subliniat că va continua această serie de consultări, iar la final va fi propus „un pachet de măsuri care să răspundă acestor probleme, să ajute la integrarea în societate semenilor noştri”, a anunțat Executivul.
„Vrem să lucrăm împreună pentru a face mai bună viaţa copiilor şi a adulţilor cu dizabilităţi”, a subliniat premierul Dăncilă.
În discuţiile de vineri de la Guvern au fost punctate de către reprezentanţii asociaţiilor problemele legate de finanţarea terapiilor de care au nevoie copiii şi adulţii afectaţi de tulburări din spectrul autismului, precum şi a centrelor şi asociaţiilor care le apără drepturile, asigurarea de servicii integrate de sănătate, educaţie şi asistenţă socială şi despre necesitatea înfiinţării unei baze de date naţionale privind persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului şi serviciile de care au nevoie.
Totodată, la finalul discuţiilor de la Guvern, Ana Dragu, vicepreşedinte al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru persoanele din spectrul autist, a punctat principalele aspecte ale discuţiilor purtate cu partea guvernamentală.
„Întâlnirea de astăzi (vineri- n.r.) a fost ca urmare a unei petiţii pe care noi copiii părinţilor cu autism am lansat-o în urmă cu două săptămâni şi care are în jur de 14 mii de semnături. Am cerut nişte măsuri punctuale pentru sprijinirea ONG-urilor care funcţionează ca centre de terapie pentru copiii şi adulţii cu autism, dar şi măsuri generale care să crească accesul la servicii, la decontarea serviciilor psihologice pentru toţi copiii care au nevoie de psihoterapie şi consiliere. Astăzi am fost întâmpinaţi, în primul rând, cu scuze şi cu promisiunea fermă că fiecare punct din documentul nostru de poziţie va fi analizat şi se vor căuta soluţii”, a declarat Ana Dragu.
Într-un interviu susținut recent la Antena 3, Dăncilă i-a criticat pe cei care „și-au pârât propria țară” în Parlamentul European, pe fondul modificărilor aduse legilor Justiției. De asemenea, premierul i-a catalogat drept „autişti” pe cei care dezinformează, cu toate că ştiu realitate.
„Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaşte instituţiile, cunoaşte regulile europene şi ştie cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcţie europeană. Legat de parteneriatul strategic – este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupă de parteneriate strategice, în special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a conchis ea.
În urma acestei afirmaţii, asociația „Autism România” a transmis o scrisoare de protest, subliniind că folosirea acestui termen în sens negativ, într-o dispută politică, „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume”. Asociaţia i-a solicitat premierului să-și ceară scuze public.
Premierul Viorica Dăncilă și-a cerut scuze public, prin intermediul unui comunicat, pentru declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.