Se doreşte, astfel, deblocarea activităţii Guvernului, după ce miniştrii ALDE au ieşit de la guvernare, iar preşedintele Klaus Iohannis nu a semnat interimatele.
Ca prim-ministru voi face tot ce îmi stă în putinţă şi în atribuţii pentru a asigura buna funcţionare a instituţiilor statului şi a ţării. Vreau să fie clar că am această situaţie sub control şi niciun român nu trebuie să îşi facă griji”
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis de „abuz constituţional şi de putere” „la adăpostul imunităţii absolute pe care o are” pentru că nu a semnat numirea unor miniştri interimari.
Premierul a menţionat că pensionarii au început deja să primească pensiile pentru luna septembrie majorate cu 15%, aşa cum s-au angajat.
„Toate pensiile vor fi plătite până pe 15 septembrie. Aşadar, pensionarii îşi primesc drepturile chiar dacă preşedintele vrea să sacrifice şi să blocheze constant România”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern”, a spus ea.
Guvernul transferă către SGG avizarea privind oportunitatea emiterii de OUG
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că pentru a se depăşi situaţia de blocaj de la nivelul Executivului va fi adoptată o hotărâre prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă.
„Împreună cu echipa guvernamentală am identificat măsurile pentru a depăşi această situaţie de blocaj (din Guvern – n.r.) care putea fi rezolvată uşor dacă preşedintele îşi îndeplinea obligaţia stabilită de Constituţie, de a semna propunerile de interimar. Pentru deblocarea acestei situaţii vom adopta o hotărâre de Guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă, în sensul motivării situaţiei excepţionale, aşa cum cere legislaţia”, a spus Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a adăugat că aceasta este o măsură firească, având în vedere că oportunitatea emiterii actelor normative aparţine Guvernului în ansamblul său, iar acest aviz poate fi dat de către Secretariatul General al Guvernului. Dăncilă a afirmat că acest atribut a aparţinut în trecut unui departament aflat în subordinea aparatului de lucru al Guvernului.