Viorica Dăncilă a devenit prima femeie premier a României, începând cu 29 ianuarie 2018 şi a rezistat cel mai mult în fruntea Executivului, după ce predecesorii ei, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, au fost schimbaţi de Liviu Dragnea după 6 luni de mandat.

A intrat în dizgraţia liderului Liviu Dragnea, pentru că a refuzat să dea graţiere şi amnistie şi s-a opus unei Ordonanţe pe codurile penale.

După condamnarea lui Liviu Dragnea, Dăncilă a preluat partidul, în ciuda faptului că fostul lider ar fi vrut-o pe Lia Olguţa Vasilescu, interimar. ŞI din acel moment, şi-a consolidat poziţia în partid, prin susţinerea din partea organizaţiilor judeţene.

Primul test al noului preşedinte al PSD îl reprezintă alegerile prezidenţiale din toamnă. PSD nu a mai câştigat aceste alegeri de la Ion Iliescu, iar după eşecul de la europarlamentare, un nou scor slab ar putea să ducă la schimbarea Vioricăi Dăncilă.

Aripa „Stănescu-Firea” vorbeşte deja despre Congresul ordinar al partidului, de anul viitor, când „greii” partidului ar putea schimba conducerea aleasă pe repede-înainte, sâmbătă.

Cine este Viorica Dăncilă: Membru PSD din 1996, a fost 9 ani europarlamentar

Viorica Vasilica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiori de Vede, făcând parte din organizaţia judeţeană Teleorman, la fel ca şi Carmen Dan.

Ea este căsătorită cu Cristinel Dăncilă. Împreună, cei doi au un fiu, Victor Florin, pe care l-au înfiat când acesta avea cateva săptămâni.

Ce studii are Dăncilă: A absolvit Institutul de Petrol și Gaze

Dăncilă a urmat Liceul Energetic din
Ploiești (1978-1982). În 1988 a absolvit Institutul de Petrol și Gaze,
Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi,
Ploieşti.

2004 – 2006 a urmat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Administraţie Publică

Membră PSD din 1996

Ea a devenit membru al PSD în 1996, ajungând în 2015 președinte al organizației de femei a PSD.

Din ianuarie 2009, pană la numirea în funcție de prim-ministru în ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar din partea PSD. Pe timpul mandatului, aceasta a fost vicepreședintă a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membră în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.Dăncilă a deținut și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European.

În ianuarie 2019 ea a fost numită premier
și a devenit astfel prima femeie din istoria României care ocupă această
funcție și al treilea premier al țării în șapte luni.

De-a lungul mandatului de premier, Viorica Dăncilă a fost criticată pentru gramatica precară, slaba cunoaștere a termenilor și conceptelor, precum și pentru gafele de protocol diplomatic.

Citeşte şi:
Ministerul Sănătăţii neagă că pompierul ars în incendiul din Mehedinți e tratat în două spitale, dar admite că face naveta între ele! La intervenție, Mihai Sfetcu s-a luptat cu focul îmbrăcat în echipament vechi de 13 ani, cu sac stingător și lopată

 
 

Urmărește-ne pe Google News