”Eu astăzi propun, în fața dumneavoastră, singurul pact pentru cetățeni, singura înțelegere pe care merită să o facă forțele politice din România: aceea a bunăstării românilor. Pentru că astăzi România are a doua cea mai mare creștere economică din Europa. Salariile și pensiile au crescut cu un ritm fără precedent. A crescut salariul minim pe economie, au crescut salariile medicilor și ale profesorilor, precum și salariile din construcții. La 1 septembrie punctul de pensie a crescut cu 15% și a crescut pensia minimă garantată”, și-a motivat demersul premierul Dăncilă, într-o postare pe Facebook.
Deși documentul este conceput în numele tuturor partidelor din Parlament, invitate să-l semneze, premierul Dăncilă spune explicit că este destinat să prevină ”tăierile” la care ar recurge un eventual guvern al dreptei.
”Având în vedere istoricul și practica guvernelor de dreapta de a tăia veniturile românilor și ținând cont de afirmațiile din ce în ce mai dese ale unor lideri politici care anunță că vor impune din nou măsuri de austeritate și regres social, propun partidelor parlamentare semnarea Pactului național pentru bunăstarea românilor (…) Vreau ca oamenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile și pensiile, așa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012”, a scris lidera social-democraților.
La scurtă vreme după ce Dăncilă și-a postat mesajul pe Facebook, documentul a fost prezentat într-o declarație de presă de către purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu.
”PSD este în așteptarea răspunsurilor partidelor politice. Ne dorim ca partidele să fie alături de fiecare român și să semneze acest act”, a spus Steriu.
Ce prevede Pactul
Documentul este un angajament legat de faptul că pensiile și salariile celor din sectorul public nu vor fi în niciun fel reduse și că majorările promise pentru pensionari și pentru bugetari vor avea loc după calendarul stabilit pentru 2020 și 2021.
”Inviolabilitatea” pensiilor și salariilor bugetarilor nu prevede vreo excepție pentru pensiile speciale și nici pentru primăriile care și-au votat singure salariile angajaților fără raportare la veniturile proprii.
”Cu privire la PENSIILE ROMÂNILOR,
Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Legea Pensiilor care prevăd: majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1775 lei, creșterea nivelului indemnizației minime la 775 lei începând cu 1 septembrie 2020 și recalcularea pensiilor.
Cu privire la SALARIILE ROMÂNILOR,
Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Legea Salarizării care prevăd: majorarea salariilor din întregul sistem public, prevăzută la 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2021, majorarea salariilor din Educație de la 1 septembrie 2020, acordarea de vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, acordarea de sporuri, prime și bonusuri.
Cu privire la SUSȚINEREA FACILITĂȚILOR PENTRU IMM-URI,
Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Codul Fiscal care vizează impozitarea întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri anuală mai mică de 1 milion de euro.
Cu privire la SISTEMUL DE IMPOZITARE,
Ne angajăm să NU susținem modificarea / amânarea aplicării articolelor din Codul Fiscal care vizează nivelul de impozitare al persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități independente.
Cu privire la ANTREPRENORII DEBUTANȚI,
Ne angajăm să CONTINUĂM aplicarea anuală a Programului Start-Up Nation privind acordarea de granturi în valoare de 200.000 lei pentru un număr de 10.000 de firme debutante.”