La doar o săptămână după ce UE a impus sancțiuni unor oficiali ruși pentru tentativa de otrăvire a liderului opoziției Aleksei Navalnîi, sancțiuni care se adaugă celor economice impuse de Occident după anexarea Crimeei, Viorica Dăncilă spune că acestea nu funcționează și că Europa trebuie să își schimbe abordarea în relația cu Rusia.
”Europa trebuie să ia în calcul o nouă dinamică în relația cu Rusia, altfel, mi-e teamă că vom continua să facem aceleași greșeli și vom întâmpina aceleași dificultăți”, scrie Viorica Dăncilă în articolul publicat joi de cotidianul israelian Jerusalem Post.
În textul său de opinie, Dăncilă pune sub semnul întrebării eficiența sancțiunilor aplicate Rusiei după anexarea Crimeei.
Acestea au avut ”un efect vizibil negativ asupra economiei Rusiei, dar ”au alimentat un sentiment antioccidental printre oameni și au întărit popularitatea regimului”, spune Dăncilă, care reia astfel apelurile repetate privind ridicarea sancțiunilor emise de politicieni precum premierul maghiar Viktor Orban.
Fostul premier consideră că nici reacțiile diplomatice și politice europene la mișcările Rusiei nu au avut un efect.
Acestea, spune ea, ”au servit drept muniție pentru mașina de propagandă internă, care portretizează Occidentul ca pe un partener incorect”.
”Scopul meu”, insistă Dăncilă, care spune că nu vrea să ofere un cec în alb Rusiei, dimpotrivă, ”este să demonstrez că actuala relație nu funcționează”.
Ce dorește Dăncilă? Un parteneriat, spune ea.
Deși nu am crezut niciodată în prietenia dintre Europa și vecinul nostru de la Est, întotdeauna mi-am imagina tun parteneriat marcat de interes reciproc.
Viorica Dăncilă, fost premier al României:
În acest scop, Dăncilă oferă drept exemplu relația dintre România și Rusia.
”Aceasta arată că traiul cu Rusia nu este simplu, dar este posibil, că încrederea este limitată și că viitoarea dinamică a relației Europei cu Rusia trebuie să asigure că vom face un sacrificiu minim”, spune ea.
Dăncilă are și o poveste personală care, spune ea, o ajută să înțeleagă situația Rusiei.
Povestea este o paralelă între Revoluția din 1989 din România și prăbușirea URSS.
Pentru unii, următoarele două decenii de oligarhie și proastă guvernare au făcut ca revoluția să pară un fals noul început. Românii înțeleg prin urmare fraza deseori interpretată greșit a președintelui Putin care a spus că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost o catastrofă umană, în vreme ce mulți din Occident nu înțeleg asta.
Viorica Dăncilă, fost premier al României:
Experiența din carieră, mai spune Dăncilă, este cea care a învățat-o cum ar trebui să arate relația cu Rusia.
”Datorită istoriei noastre comune și bazându-mă pe o carieră care m-a învățat că politica e mai mult în gri decât în alb și negru, am crezut mereu în posibilitatea ca Europa să aibă o relație vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă cred acest lucru. Dar traiectoria pe care trebuie să o urmăm pentru a ne apăra interesele e tot mai neclară”, scrie Dăncilă în Jerusalem Post.