Aflată într-o vizită în municipiul Bacău, Dăncilă a afirmat că va participa la referendum, o poziţie diferită de cea a liderului PSD Liviu Dragnea, care, până în prezent, s-a ferit să se pronunţe dacă va participa la referendum şi nici dacă le recomandă membrilor şi simpatizanţilor partidului să boicoteze sau să meargă la referendum.
„Da. Voi participa duminică la vot şi voi vota la ambele, şi pentru alegerile europarlamentare, voi vota pentru imaginea României, voi vota pentru câştigarea demnităţii României pentru că, ştiţi, am fost europarlamentar nouă ani de zile, ştiu ce înseamnă lucrul în instituţiile europene, ştiu cât de important este să avem acolo oameni implicaţi, oameni care să lucreze pe directive, pe regulamente, în care să se regăsească şi obiectivele României şi ale românilor. (…) Voi vota şi pentru referendum. Aşa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei, dar şi al drepturilor cetăţenilor, pentru că şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată şi între toate trebuie să existe un echilibru”, a afirmat Dăncilă.
Ulterior, premierul a intervenit la Antena 3 şi şi-a nuanţat declaraţia. Ea a reiterat faptul că va vota la referendumul de duminică, adăugând că nu va preciza în mod public opţiunea exprimată, care va fi însă în concordanţă cu linia stabilită de partid.
„Am spus că merg la referendum, dar nu am spus modul în care voi vota, pentru că acest lucru îl vom stabili în cadrul partidului. Sunt un om care respectă partidul, respectă linia partidului, iar modul în care voi vota va fi conform acestei linii. Eu cred că niciodată nu am făcut notă aparte de linia partidului şi cred că este foarte important să merg pe acest drum. Faptul că merg la referendum, faptul că domnul preşedinte Tăriceanu a spus că nu merge… Eu însă respect linia Partidului Social Democrat. (…) Nu am spus că nu există o linie – pentru că discutăm în partid -, dar acest lucru nu îl vom face public. Nu voi ieşi public să spun cum voi vota la referendum. Votul este un vot secret”, a spus miercuri premierul, la Antena 3.
Viorica Dăncilă a exclus ipoteza conform căreia prin participarea la referendum ar dori să valideze demersul preşedintelui Klaus Iohannis, dând semnalul unei apropieri de acesta.
„Exclus acest lucru. Cred că, prin tot ceea ce am făcut şi prin poziţiile publice pe care le-am avut, acest lucru nu poate fi luat în calcul. Mai mult, cred că nu a fost un premier căruia preşedintele Iohannis să îi ceară de mai multe ori demisia. Cum să fie o apropiere? Să luăm ultimul exemplu: Summitul de la Sibiu, unde premierul nu a fost invitat, cu toate că deţine preşedinţia Consiliului UE. Cred că nu este zi în care preşedintele Iohannis, cu toate că vede cifrele reale, să nu spună un eşec al Guvernului. Deci este exclus, iar cine vrea să ducă gândurile în această direcţie – este o pistă falsă. Nu cred că prin tot ceea ce am făcut am dat vreodată vreun motiv care să ducă la concluzia că m-aş apropia de preşedintele Iohannis”, a precizat premierul.
Până acum, Liviu Dragnea s-a ferit să se poziţioneze clar în privinţa referendumului pe justiţie. Într-o deplasare la Călăraşi, el spunea că „susține în totalitate temele la referendum”, dar răspunsul său părea mai degrabă ironic.
„Mi se par teme foarte bune. Le transmit susținătorilor că noi nu suntem de acord să se taie salariul minim, așa cum au anunțat cei de la PNL și USR. Nu suntem de acord să se înghețe pensiile”, a spus Liviu Dragnea.
Cu o altă ocazie, când a fost întrebat dacă va vota la referendumul din 26 mai, președintele PSD a răspuns: „Da, dacă ajung la buletinul ăsta. S-ar putea să fie o mare harababură în secțiile de vot. Sper ca procesul de vot pentru europarlamentare să nu fie tulburat”.
El îl acuza, ulterior, pe preşedintele Klaus Iohannis, că foloseşte referendumul pentru a face campanie PNL-ului.
”Sunt unele voci care spun că referendumul nu ar avea o utilitate și se pare că cel care a inițiat referendumul a recunoscut, că de fapt referendumul este un mijloc de a se implica în campania electorală să ajute partidele din jurul său. Iohannis are o singură miză, să se implice să își ajute partidele care speră el să îl ajute la alegerile prezidențiale. (…) Ei n-au avut nici în 2016, nu au nici acum, un proiect pentru români. Hai să discutăm despre asta (despre Justiție – n.n.), nu despre faptul că eu, iohannis nu am făcut nimic. Este un proiect de manipulare care a început de câțiva ani”, a spus Dragnea.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a avut însă un mesaj clar de boicotare a referendumului. El spunea că le-a transmis organizaţiilor ALDE să-i îndemne pe oameni să nu ridice buletinele de vot pentru referendum, întrucât acest lucru echivalează cu prezenţa la acest scrutin.
Citeşte şi: