UPDATE ora 17.10 Obiectivul principal al preşedinţiei române a Consiliului UE trebuie să fie acela de consolidare a statutului şi reputaţiei internaţionale a României de stat membru al Uniunii, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, în plenul Parlamentului.
„Obiectivul principal trebuie să fie acela de consolidare a statutului şi reputaţiei internaţionale a României de stat membru al Uniunii Europene, capabil să ducă la bun sfârşit responsabilităţi în urmărirea atingerii obiectivelor comune europene. Reputaţia României va fi influenţată nu numai de ceea ce obţine pe perioada mandatului său, dar şi de modul în care ajunge la acest rezultat. Avem oportunitatea să demonstrăm maturitate politică, un înalt profesionalism în gestionarea provocărilor instituţionale complexe, precum şi abilităţi de negociere şi de construire a compromisului în cadrul negocierilor în sistemul decizional european”, a declarat Dăncilă. Parteneriatului Estic va constitui o prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, a afirmat, miercuri, premierul Viorica Dăncilă, precizând că un accent particular va fi pus pe aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.
„Pentru consistenţa politicii Uniunii Europene în vecinătate, Parteneriatul Estic va constitui, la rândul său, o prioritate a Preşedinţiei, inclusiv prin prisma faptului că în timpul acestui mandat se vor împlini 10 ani de la iniţierea acestuia. Din punct de vedere tematic, Preşedinţia română va acorda atenţie extinderii beneficiilor Acordurilor de Comerţ Liber în vigoare sau interconectivităţii cu statele cele mai avansate din Parteneriatul Estic. Un accent particular va fi pus pe consolidarea răspunsurilor concrete pe care Uniunea Europeană le va putea oferi aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova”, a declarat Dăncilă în plenul Parlamentului.
Potrivit şefei Executivului, Preşedinţia României la Consiliul UE va urmări să contribuie la conştientizarea largă a beneficiilor susţinerii de către cetăţeni şi autorităţi a obiectivului european, pledând pentru asigurarea condiţiilor necesare menţinerii în parametri credibili a perspectivei europene a Republicii Moldova.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis miercuri să o invite pe Viorica Dăncilă pe 20 iunie, începând cu ora 13,00, în plenul comun, pentru a prezenta stadiul procesului de pregătire şi temele de interes care vor sta la baza programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Premierul Viorica Dăncilă a venit, la începutul lunii aprilie, în fața Parlamentului, la “Ora prim-ministrului”, pentru a prezenta situația bugetară a țării dar și cum ”se cheltuiesc banii românilor” din creșterea economică. Dăncilă a venit însoțită de șeful Camerei Deputaților Liviu Dragnea, lider al PSD, și vicepremierul Paul Stănescu.
Premierul a transmis, recent, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, în care îşi exprimă disponiblitatea de a prezenta Parlamentului, în perioada imediat următoare, stadiul procesului de pregătire.
Premierul subliniază că exercitarea de către România, pentru prima dată, în primul semestru 2019, a Preşedinţiei Consiliului UE va reprezenta o oportunitate pentru ţara noastră de a demonstra capacitatea de a contribui de o manieră semnificativă, printr-o viziune politică puternică şi o capacitate administrativă relevantă, la relansarea proiectului european, cel mai potrivit cadru al dezvoltării României.
Citește și: Rezultatele la Evaluarea Națională, mai slabe decât în 2017. Matematica i-a pus pe mulți în încurcătură