Viorica Vișana fost condamnată la 17 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o ea, ci fiul ei. Crima a avut loc în anul 1994, iar victima a fost chiar soacra Vioricăi Vişan, o femeie de aproape 70 de ani la acea dată.
Practic, singura vină a Vioricăi a fost să recunoască faptul că nu se înțelegea tocmai bine cu soacra sa. După o anchetă scurtă, a fost dusă în arest și s-a mai întors după zece ani.
În tot acest timp, loviturile au venit una după cealaltă. Soțul a intentat divorț și s-a recăsătorit cu o altă femeie. Fetița ei cea mică a ajuns în grija unor rude, iar în 2007, când era după gratii la Târgșor, a aflat că fiul cel mare a fost încarcerat și el pentru furt. La scurt timp, Florin decide să facă un autodenunț și recunoaște că el a ucis-o pe bunica.
1.000 de euro despăgubiri pentru 10 ani de închisoare pe nedrept
Eliberată din penitenciar fără nici un cuvânt, Viorica a plecat la munca în Spania. Cu banii câștigați, s-a întors acasă și a angajat un avocat care să o ajute să obțină despăgubiri. După lungi procese, verdictul a fost la fel de crunt: 1.000 de euro pentru zece ani de viață pierduți în pușcărie.
Viorica a solicitat apoi instanței civile din cadrul Curții de Apel Ploiești recalcularea pensiei și adăugarea celor 10 ani de temniță la vechimea în muncă. Este un drept al ei, spun apărătorii Vioricăi Vișan, pentru că aceasta a fost încarcerată pe nedrept, iar executarea pedepsei în regim de detenție a împiedicat-o să muncească.
”Eu am lucrat înainte la un hotel, eram cameristă. Acum am o pensie de 400 de lei. Ce să fac cu ei…”
După patru ani de procese, miercuri, 15 martie, Viorica va putea primi pensie pentru perioada în care s-a aflat după gratii, a decis Curtea de Apel Ploieşti, care a stabilit că vor fi calculaţi în muncă cei zece ani de detenţie. Acesta este cel de-al doilea dosar deschis de femeie în acest caz, după ce anterior, într-un alt proces, nu obţinuse câştig de cauză.
foto: ziarulincomod.ro