Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, și Dumitru Nicolae, cunoscut ca “Niro”, afaceristul care controlează complexul “Dragonul Roșu”, sunt printre vedetele care au purtat microfoane pentru a strânge probe pentru procurori. Printre cei care au mai aderat la astfel de acțiuni “de spionaj” se mai găsește și Viorel Hrebenciuc. În schimb, primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan a fost unul dintre “greii” care au refuzat microfoanele.
Cocoș și Niro au fost trimiși în judecată în Dosarul “Microsoft”, fiind condamnați în primă instanță la pedepse mici, de doi ani de închisoare cu executare, respectiv un an și șase luni cu suspendare.
Condamnările reduse sunt explicate de faptul că afaceriștii au fost de acord să poarte microfoanele. Informația despre aparatura de înregistrare purtată de cei doi oameni de afaceri a fost oferită de unul dintre avocații unui alt inculpat din Dosarul Microsoft. De altfel, acest lucru ne-a fost confrmat și de surse judiciare.
Mai exact, Niro și Cocoș au făcut denunțuri împotriva unor apropiați și cunoscuți din lumea afacerilor și a politicii, iar procurorii au considerat că simplele lor declarații în scris nu sunt suficiente. Prin urmare, anchetatorii le-au impus acestora să poarte microfoane pentru a fi luat în considerare denunțul. Atât Niro, cât și Cocoș sunt apropiați ai lui Elena Udrea, Traian Băsescu, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Călin Popescu Tăriceanu sau Sorin Blejnar. Doar procurorii DNA știu cine a fost denunțat de către Niro sau Cocoș.
Prima reducere a pedepsei
În urma unei decizii a Curții Constitiționale a României, din februarie 2015, toate persoanele care fac un denunț au parte de reducerea pedepsei cu jumătate față de prevederile din Codul Penal.
Spre exemplu, în cazul lui Cocoș și Niro, aceștia au fost trimiși în judecată pentru mai multe fapte de trafic de influență. Maximul de pedeapsă stabilit de lege pentru această faptă este de șapte ani. Prin denunț și acceptul de a purta microfon, pedepsele celor doi au scăzut automat la maximum trei ani și șase luni.
În cazul lui Dorin Cocoș, decizia de a colobora cu procurorii a fost motivată și de faptul că și-a implicat fiul, Alin Cocoș, în afacerile controversate. Este celebru episodul în care acesta a început să plângă în timp ce Alin era audiat într-un dosar privind despăgubirile frauduloase de la Autoritatea Națională pentru Retrocedarea Proprietăților.
A doua reducere a condamnării
Mai mult, în fața instanței aceștia și-au recunoscut vina în Dosarul Microsoft și au cerut judecătorilor aplicarea benficiilor pentru recunoașterea vinovăției. Altfel spus, limita maximă de pedeapsă scădea cu încă o treime. Prin urmare, Niro și Cocoș puteau primi maximum o pedeapsă de doi ani și patru luni din cei șapte ani.