Virgil Musta a povestit că persoana a fost adusă în stare gravă cu salvarea și fiindcă nu era nici un loc disponibil la secția de Terapie Intensivă a trebuit s-o bage pe salon.
“Am avut zilele trecute un caz. Doctorița care era de gardă a spus: «Uf, e de abia începutul și nu mai vreau să trăiesc un asemenea moment!». A adus salvarea o persoană cu saturația de 60%, ceea ce înseamnă terapie intensivă imediat.
Era plin, a început să se dea telefoane, nu era nici un loc în Terapie Intensivă și ca să nu moară în salvare, a fost pusă repede într-un salon, i-a fost pus oxigen să crească măcar până la un nivel de 75-80%, chiar dacă organismul suferă pe o perioadă scurtă de timp și să vedem dacă se găsește o soluție”, a povestit Virgil Musta.
Acesta a continuat: “Știți care a fost soluția? Ea (n.r. – persoana adusă cu salvarea) s-a internat la ora 22. Soluția a fost că a murit cineva de pe Terapie Intensivă la 2 noaptea și s-a eliberat un loc. E îngrozitor, pacienta aceea să se bucure că a murit cineva. Sunt traume psihice care vor rămâne în mintea medicilor care le trăiesc”.
Virgil Musta spune că starea psihică a cadrelor medicale se deteriorează pe zi ce trece, din cauza presiunii la care sunt supuse, în urma creșterii numărului de infectări cu coronavirus.
“Nu vă ascund că am o mare problemă cu colegii mei care au un mare stres că nu sunt locuri, se dau telefoane, nu sunt locuri, pacientul stă în salvare pentru că are nevoie de oxigen. Nu numai că sunt speriați, sunt deprimați”, a dezvăluit medicul infecționist.
“Noi suntem puși într-o situație de a lua decizii grele, te va măcina această decizie. Trebuie să evaluezi din doi-trei pacienți care are cea mai mare șansă. L-ai evaluat, l-ai preluat și moare. Nu întotdeauna evaluările clinice pe care le facem sunt și cele mai reale pentru că boala este imprevizibilă. Nici nu vreau să mă gândesc”, a adăugat, vizibil marcat, Virgil Musta.
FOTO: Hepta