Medicul a declarat la Digi24 că luna decembrie este „puţin altfel decât în ceilalţi ani”, pentru că oamenii trebuie să ţină cont totuşi de numărul foarte mare de cazuri şi de situaţia pandemică.
„Cred că va trebui să fim responsabili, să păstrăm această distanţare socială, nu sunt recomandabile asocierile foarte mari de oameni. Este bine să ne petrecem sărbătorile în familia restrânsă, pentru că orice contact cu o altă persoană fără purtarea măştii este un pericol”, a afirmat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
Acesta a adăugat că, în opinia sa, oamenii pot desfăşura orice activitate, dar restricţionată de reguli: „Să purtăm masca la orice întâlnire cu o altă persoană”.
Întrebat dacă se aşteaptă la o lună ianuarie mai dificilă din acest punct de vedere, cu un număr mai mare de cazuri, Virgil Musta a răspuns: „Da, foarte probabil că va creşte numărul de cazuri, dar noi să sperăm că măsurile luate, coroborate cu stagnarea numărului de cazuri, va menţine sub control situaţia pandemică”.
Medicul timişorean a afirmat că presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare şi, după părerea sa, cheia este „munca în afara spitalului: de a convinge oamenii să respecte regulile ca să nu se îmbolnăvească”.
„De acest vot depind viitorii patru ani în ţara noastră”
În ceea ce priveşte alegerile, medicul a afirmat că votul este „o obligaţie civică”: „De aceea eu cred că noi trebuie să învăţăm să avem această obligaţie pentru că este importantă. De acest vot depind viitorii patru ani în ţara noastră”.
Întrebat, de asemenea, dacă oamenii se vor feri să meargă la urne din cauza pandemiei, medicul a declarat că este posibil acest lucru, dar „din punct de vedere medical, dacă se respectă regulile, eu cred că scrutinul este în siguranţă. Noi lucrăm cu pacienţii infectaţi zi de zi şi totuşi nu ne-am contaminat sau mare parte din noi nu s-a contaminat pentru că respectăm aceste reguli”.
Totodată, Virgil Musta a spus că aceia care vin la guvernare ar trebui să aibă ca prioritate zero două domenii: învăţământul – pentru că de aici pornesc toate – şi apoi sănătatea. „O naţie care este educată şi sănătoasă poate să prospere”, a conchis medicul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro