Virgil Păunescu susține, în postarea pe Facebook publicată vineri, că și-a administrat prima doză pe 14 aprilie, urmată de o a doua doză, pe 28 aprilie.
„În calitate de investigator principal al acestui proiect și profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele și mai ales nuanțele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătății mele. În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun”, susține Virgil Păunescu.
Este vorba despre un vaccin neomologat, pe care Virgil Păunescu spune că l-a dezvoltat clinica sa. Cu toate acestea, imunologul insistă că vaccinul a avut rezultate și că OncoGen pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice.
Managerul Spitalului Timișoara, în cadrul căruia funcționează OncoGen, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi 24 că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cum s-a realizat testarea vaccinului.
Managerul Spitalului din Timișoara: „Nu am fost notificați”
„Trebuie întâi dovedit faptul că un organism este rezistent la infectare. Din cunoștințele mele dl Păunescu nu a fost infectat cu COVID, astfel că nu au relevanță cercetările. Pentru a putea face acești pași pentru un studiu e nevoie de un laborator autorizat, iar la noi în țară nu există alt laborator de acest fel în afară de cel de la Institutul Cantacuzino. Durează oricum câteva luni de zile pentru a urma toți pașii pentru un astfel de stiudiu”, a explicat medicul Raul Pătrașcu la postul de televiziune.
Ulterior, într-o declarație pentru Libertatea, managerul Radu Pătrașcu a spus că spitalul nu a fost notificat de Virgil Păunescu de acțiunea pe care a făcut-o.
„Noi încurajăm cercetarea Timișoarei, apreciem ce s-a făcut până acum, însă atunci când vorbim despre un vaccin nu putem să luăm lucrurile mai puțin decât foarte serios.
Nu se pune problema ca soluția care pretinde că ar fi fost administrată să se numească vaccin. Pentru a avea un vaccin trebuie parcurși mai mulți pași, care nu au fost parcurși, pornind de la studii pe celule, pe animale și apoi pe oameni. Pe celule nu a fost testat cu virusul, dânsul spune că a obținut un răspuns imun. Noi vom demara o anchetă în zilele următoare, cum exact și-a făcut vaccinul, care au fost pașii, dacă chiar și-a administrat nazal picături.
Nu știu dacă testele vor releva ceva, probabil îi vom face și un test… dacă dânsul a administrat așa cum spune – știu și eu că există proteine virale artificiale create în laborator – un test nu va releva nimic, nu ne poate confirma că el s-a infectat cu aceste proteine sau nu.
Pentru a face un vaccin este nevoie de un laborator cu clasă de biosecuritate 4 sau mai mare. Noi suntem la nivelul 2, pentru nivelul 4 există doar Institutul Cantacuzino. Pentru a verifica efectele unui vaccin, dacă el chiar este eficient, trebuie făcute teste cu virus real. Noi nu avem așa ceva la Spitalul Județean, domnul profesor nu ar fi putut să facă rost de culturi de virus, nici măcar nu are condițiile să păstreze un astfel de virus în condiții de siguranță. Este un punct sensibil, trebuie să ne asigurăm de rigurozitatea acestor pași.
Noi am demarat săptămâna trecută un proiect de colaborare cu Oncogen și Institutul Cantacuzino, chiar pe tema dezvoltării de vaccinuri. Mă gândesc că primul proiect probabil va fi pentru Covid-19, probabil le vor da primii pași pe care le-au făcut, au un număr de 12 proteine virale artificiale, dacă nu mă înșel, pe care Institutul le va putea folosi pentru a face studii pe animale.
Ca să te asiguri că un vaccin este eficient trebuie să faci studii pe animale, pe oameni, pe care să-i supui la infecția cu SARS-CoV2. Ceea ce a folosit el nu se poate numi vaccin. Fac apel la cetățeni, să știe că este doar un produs în cazul unui proces de cercetare, nu poate fi administrat altcuiva și nu poate fi denumit vaccin, nu a fost omologat, nu au fost cuprinși pașii necesari. Noi vom demara o anchetă internă pentru a vedea care au fost pașii făcuți acolo și dacă într-adevăr și-a injectat ceva.
Depinde de ce vom găsi în cadrul anchetei, dar pentru un cercetător ca dânsul nu contează o sancțiune administrativă”, a spus managerul Spitalului Județean Timișoara.
Reamintim că șeful clinicii OncoGen este un personaj controversat, fiind cel care. în 2009, promitea 5 milioane de doze de vaccin anti AH1N1. Numele său a apărut și în investigația jurnalistică despre Florin Secureanu.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro