Virgil Popescu a precizat, la briefingul de presă de la Guvern, că țara noastră va putea folosi inclusv gaz lichefiat american, așa cum a transmis premierul Nicolae Ciucă. El a explicat că, din cauza convenţiei de la Montreux, nu pot intra în Marea Neagră vase de un anumit gabarit care să permită aducerea gazului lichefiat în portul Constanţa şi din acest motiv a fost pus în discuţie interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria.
„Azerbaidjan sigur este o sursă şi o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm, aşa cum aţi văzut şi declaraţia domnului prim-ministru, şi la gazul natural lichefiat. La vizita şi la şedinţa comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit şi am pus în discuţie interconectorul între Grecia şi Bulgaria pentru a operaţionaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces şi la gazul azer pe Coridorul Vertical, şi la terminalele de gaz lichefiat din Grecia, şi la terminalele de gaz lichefiat din Turcia”, a spus Virgil Popescu, întrebat despre discuţiile pe care le-a avut în cadrul vizitei efectuate în Azerbaidjan, potrivit Agerpres.
Virgil Popescu a subliniat că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Europa şi nu crede că este cazul să discutăm de scenarii „apocaliptice”, astfel că nu se poate pune problema să nu avem resurse de gaze naturale.
Avem gaz în depozite. Evident, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor şi vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate cu gaze naturale. Avem producţie de gaze. După cum am mai spus căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare şi a producătorilor de gaze: gaz lichefiat, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Credeţi-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.
Ministrul energiei, Virgil Popescu:
România importă aproximativ 20% din necesarul de gaz
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 3 martie, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”, în contextul în care România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz.
În acest moment, Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Uniunii Europene. Aproximativ 40% din importurile de gaze naturale provin din țara condusă de Vladimir Putin.
Azi, 7 martie, s-a intrat în a douăsprezecea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro