Virgil Popescu a explicat că pentru compensarea la energia electrică și gaze sunt vizate gospodăriile cu un consum mediu de 150-1.000 kW, ceea ce înseamnă că aproximativ 13 milioane de români vor putea beneficia de aceste reduceri.
„Practic, toți consumatorii cu un consum mediu – am estimat noi «consum mediu = venit mediu», vorbim despre 5,2 milioane de gospodării racordate la energie electrică din totalul de 8 milioane. Vorbim despre 13 milioane de români, 2,2 milioane de gospodării racordate la rețeaua de gaze dintr-un total de 3,6 milioane. Dacă înmulțim cu 2,5 ajungem la peste 5 milioane de români care sunt racordați la gaze. Cam 65% din populația României racordată la gaze va beneficia de compensare, începând cu data de 1 noiembrie, până la data de 31 martie 2022”, a declarat Virgil Popescu.
„La consumatorul vulnerabil, persoana vulnerabilă trebuie să meargă către primării să completeze niște date (…) Pentru Ordonanță (n.r. – pentru consumul mediu) nu trebuie să facă absolut nimic, decât să-și urmărească consumul la energie și gaz, ca să nu depășească decât cu maxim 10% acea plajă de consum. Vorbim despre un consum de 150 – 1.000 kW”, a spus Virgil Popescu.
Ministrul interimar al energiei a spus că aceste compensări vor fi aplicate direct pe factură, fără ca beneficiarii să facă vreun demers în acest sens.
Astfel, facturile la energie electrică vor fi compensate cu 21 de bani/kW, respectiv 21 de lei din prețul final al facturii, care se încadrează la consum între 30 și 200 kW +10%, iar pentru gaze compensarea va fi de 25% din factură.
FOTO: Hepta