„Ne gândim la o impozitare a întregului lanţ de producţie, intermediere şi furnizare. Un impozit este stabilit de Ministerul Energiei”, a afirmat ministrul Virgil Popescu, el precizând că nu poate oferi mai multe detalii pentru că discuțiile nu au fost finalizate în coaliția PSD-PNL-UDMR. „V-aș ruga ca discuțiile cu privire la OUG să fie finalizate în coaliție și apoi să fie prezentate public”, a spus ministrul energiei la briefingul de presă de la Palatul Victoria.

Popescu a adăugat că intermediarii fac profituri mari, care ar trebui și ele supraimpozitate.

Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească.

Ministrul energiei, Virgil Popescu:

Întrebat de ce nu s-a luat această măsură mai demult, ținând cont că PSD a susţinut-o, Virgil Popescu a răspuns: „Și PNL a susţinut mereu acest lucru. Probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut”.

El a evitat însă să spună concret dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie: „Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, ci împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE”.

De asemenea, Virgil Popescu a precizat că actualul mecanism de plafonare şi compensare nu va fi modificat până pe 31 martie 2023, aşa cum prevede legea.

Cât plătesc acum românii la energie și gaze

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a prelungit în luna martie, timp de un an, plafonarea prețurilor la energie. Ordonanţa de Urgenţă a fost aprobată pe 18 martie, iar noile măsuri sunt valabile în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

Plafonarea prețurilor la energie electrică pentru clienții casnici se face în funcție de cantitatea consumată în 2021, astfel:

  • maximum 0,68 de lei/kWh, TVA inclusă, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar sub 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, TVA inclusă, pentru românii care au avut în 2021 un consum lunar între 100 kWh și 300 kWh inclusiv
  • maximum 1 leu/kWh, TVA inclusă, pentru clienții noncasnici.

La gaze nu mai există un plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:

  • maximum 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru populație
  • maximum 0,37 de lei/kWh, cu TVA inclusă, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în 2021, la locul de consum, a fost de cel mult 50.000 mWh.

Urmărește-ne pe Google News