Virgil Popescu a precizat că, referitor la economisirea energiei electrice, „Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu preţuri foarte mari, o posibilitate de reducere a energiei electrice”.
În acest context, Executivul poate schimba „corpurile de iluminat care nu sunt eficiente” din instituțiile publice, a declarat Virgil Popescu, potrivit news.ro. Decizia este în conformitate cu propunerile Comisiei Europene.
„Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât şi non-casnică, instituţii publice, cred că e loc de schimbarea corpurilor de iluminat, care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat”, a mai spus ministrul PNL al energiei.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, tot în ședința de miercuri de la Palatul Victoria, ca ministerele să vină, în termen de două săptămâni, cu un plan de măsuri pentru ca România să fie „un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului”.
Cele 27 de state membre UE, inclusiv România, vor trebui să îşi diminueze consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10%, dacă planul de măsuri conceput de Executivul comunitar va fi aprobat, a scris Bloomberg. Jumătate din cantitate ar trebui economisită în orele de vârf.