Ministerul Energiei a răspuns criticilor opoziţiei şi ale PSD privind taxarea prosumatorilor, explicând că este vorba despre o directivă europeană pe care dacă România nu o transpune în legislația națională intră în procedură de infrigement și că această OUG, care poate fi modificată în Parlament, a fost avizată de mai multe ministere PSD.
„Ca regulă generală, prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art. 21 din ordonanţă”, precizează instituţia.
Ministerul a precizat că autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE aplică taxe şi tarife, însă doar în anumite condiții:
- dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin
- de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel național
- dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.
„Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia”, a transmis ministerul condus de Virgil Popescu.
„Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare”, a mai precizat Ministerul Energiei, care a arătat că OUG a fost adoptată după ce a primit avizul mai multor ministere conduse de PSD.
USR și PSD au criticat „taxa pe soare”
Partidul condus de Cătălin Drulă a transmis duminică, 4 decembrie, că Guvernul condus de Nicolae Ciucă a emis în seara de dinaintea minivacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, o ordonanță de urgență care „inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare”.
Potrivit USR, taxa pe soare îi vizează pe cei care au cheltuit bani pe panouri fotovoltaice. Concret, „cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei și consumată tot de ei”.
Atacurile au continuat apoi și din partea partenerilor de coaliție din partidul condus de Marcel Ciolacu. Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, l-a întrebat pe ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, „de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ”, adică prin taxarea prosumatorilor şi „de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare”. „Popescule, eşti dator cu multe răspunsuri!”, a scris social-democratul într-o postare pe Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 05.12.2022, 12:24
E cam greu cu atatia pensionari speciali...dar så inventati taxe nu vå intrece nimeni. Apropo: in curand o så aparå taxa pe bbesini, atentie la fasole cå vå vine så trageti niste "vanturi"...de n-o så vå tinå buzunarele.
vudejea • 05.12.2022, 09:13
Du-te naiba de tzara! Nu puteam sa-l conving sa voteze pnl, imi spunea bunicu-meu ca in trecut au intodus taxa pe fum, numarau cosurile la case...Taxa pe soare? In curand taxa pe aer. In afara ce taxe ce altceva stiu? A ,sa sterpeleasca banii, de aceea le trebuie taxe suplimentare. Nerozii de romani stiu cum cumva sa taxeze cand e vremea votului? Draci