Șeful executivului a spus pe 9 februarie, la Antena 3, că Ministerul Energiei „urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie” și că „urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie”.

Nicolae Ciucă a precizat atunci că se fac demersuri pentru punerea la punct a unui plan prin care să fie gestionată situaţia din energie şi începând cu luna aprilie a acestui an, fiind consultaţi toţi cei implicaţi, de la actorii din sistemul energetic, până la consumatori şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Ulterior, în presă au fost vehiculate informații conform cărora șeful Guvernului i-a dat ultimatum o săptămână să vină cu un set de măsuri valabile pentru criza facturilor.

În acest context, Ministrul Energiei a negat, pentru Libertatea, că șeful Guvernului i-a dat ultimatum, iar surse guvernamentale au precizat că „guvernul este preocupat de consolidarea măsurilor necesare pentru a proteja românii și economia țării de efectele cresterii preturilor la energie si gaze naturale”, iar „soluțiile avute în vedere vor fi evaluate săptămâna viitoare”.

Posibile scumpiri majore la energie din aprilie

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică au crescut începând cu 1 ianuarie 2022. Deocamdată, oamenii nu plătesc aceste prețuri, ci prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie. Mecanismul de sprijin expiră însă la 1 aprilie și încă nu se știe dacă va fi prelungit.

Astfel, de la 1 aprilie, dacă legislația nu se schimbă și nici oamenii nu aleg o ofertă concurențială, atunci vor plăti prețuri majorate drastic, cu până la 90%

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoş Drăgan, a declarat pe 2 februarie, în şedinţa de Guvern, că în urma controalelor efectuate s-au constatat peste 450.000 de facturi greşite la energie electrică, la care se adaugă peste 89.000 la gaze. Toate facturile greşite vor fi refăcute, a spus oficialul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News