Proiectul a fost semnat de mai mulţi parlamentari de la PSD, ALDE, UDMR şi chiar PMP. Documentul este asumat de senatorul PSD Emanoil Savin, fost primar al Buşteniului, a cărui familie are în proprietate mai multe terenuri pe Valea Prahovei.
”România riscă declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement”, spun despre acest proiect de lege reprezentanții Agent Green, ONG al ecologiștilor.
Forma adoptată de Senat a proiectului de lege privind modificarea și completarea legii 51, contine la articolul 5, (alin 16), o serie de prevederi care contravin legislației naționale și comunitare de mediu, spun reprentanții verzilor. Acest aliniat introduce unele excepții și derogari de la prevederile legale aflate în vigoare, excepții care, odată aplicate, vor avea un impact semnificativ asupra mediului.
“Art. 5 alin (16) – Scoaterea definitivă şi ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional necesare realizării, dezvoltării, întreţinerii şi modernizării sistemelor de utilităţi publice, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c), în vederea asigurării securității și sănătății oamenilor și animalelor, este permisă inclusiv pentru suprafeţele cuprinse în zona de protecţie strictă, zona de protecţie integrală şi zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervații naturale, precum şi pentru suprafeţele incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România ori care întrunesc criteriile şi indicatorii pentru includerea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România”.
În Retezat, arie protejată, există proiect de ”eoliene”
Legea, care are o pagină, a trecut de Senat și este în Camera Deputaților. Ecologiștii spun că adoptarea ei este împotriva intereselor naționale: ”România riscă declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement”.
Practic, este o lege cu dedicație. Cineva vrea să construiască ceva în spațiile protejate, cred ecologiștii. Pădurile protejate nu reprezintă mai mult de 2% din fondul forestier național și este puțin probabil că dezvoltarea localităților se împiedică exact în aceste păduri.
Ar putea fi la mijloc o pârtie de schi, sau o linie de electricitate pentru eoliene…
În paranteză trebuie spus că există în acest moment în România, o multitudine de proiecte pentru parcuri eoliene pe vîrfuri de munte, despre care știe foarte puțină lume. În Gorjul de vest, de exemplu a fost lățit un drum forestier, pe motiv de utilitate publică, pentru ca marile componete ale eolienelor să poată fi ridicate pe munte. În Retezat! Proiectul este în derulare.
Pe de altă parte, legislația este și ea de partea celor care au pus gând rău ariilor protejate.
Nu mai răspunde nimeni de pădurile virgine
”În acest moment administrarea pădurilor virgine este împărțită între Ministerul Apelor și Ministerul Mediului. Bâlbele legislative au dus la situația în care practic nu mai răspunde nimeni de ele. Dacă tai ilegal lemne dintr-o pădure virgină este același lucru cu tăiatul ilegal din orice fond forestier”, ne-a spus doctor inginer Marian Drăgoi, profesor la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
”Prin votarea și adoptarea acestui proiect de lege, în forma în care a fost redactat articolul 5, aliniatul 16,România riscă declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement, care se poate materializa în amenzi de milioane de euro annual”, au spus pentru Libertatea reprezentanții Agent Green.
REPORTAJ/Drama copiilor din Bacău transformați în sclavi de bunică și doi unchi. Au îndurat foame, frig, bătăi și abuzuri sexuale