Noul coronavirus nu rezistă mult timp în stare activă pe suprafețe și de aceea, probabilitatea de a ne infecta când suntem în public – la cumpărături, la un restaurant sau la coafor – este foarte redusă, spune Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virologie din cadrul Facultății de medicină din Bonn.
Virusologul pare să contrazică astfel una din teoriile susținute de mai multe studii, și anume că acest virus ar rezista timp de mai multe zile pe diverse suprafeţe.
Streeck a ajuns la această concluzie după ce a condus un amplu studiu în orașul german Heinsberg, considerat a fi un ”Wuhan al Germaniei”, notează RTL.
În regiunea cu un sfert de million de locuitori, 1.400 de cazuri confirmate şi 46 de morţi din cauza coronavirusului, Streeck s-a concentrat pe modalitățile de transmitere a virusului.
Cercetarea nu a găsit virusuri „vii” pe suprafețe. Mai exact, urme ale agentului patogen puteau fi recoltate, dar virusul nu mai era activ, astfel că nu mai putea infecta alți oameni.
„Când am luat probe de pe mânerele de la ușă, telefoane sau toalete, nu a fost posibil să cultivăm virusul în laborator”, a explicat Hendrik.
Cum se transmite atunci virusul? În opinia lui Hendrik, „trebuie ca cineva să tușească în palmă, imediat să pună mâna pe o clanță, apoi o altă persoană să atingă clanță și să ducă mâna la față”.
Focarele puternice de infecție au fost întotdeauna rezultatul unor grupuri mari de oameni care au petrecut mult timp împreună – spre exemplu, petrecerile din stațiunea de schi Ischgl, Austria.
Hendrik Streeck, virusolog german:
„Aceste descoperiri ar trebui utilizate ca bază de plecare în elaborarea unei strategii de ieșire din criză prin relaxarea acelor măsuri de izolare care nu au o utilitate practică, dar, în schimb, aduc pagube majore economiei și afectează grav populația”, a mai punctat virusologul german.