La începutul acestei luni, oficialii au anunțat că un pacient vârstnic din Louisiana se află în „stare critică” cu o infecție severă cu H5N1.
O analiză postată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) pe site-ul său a constatat că un mic procent din virusul detectat în gâtul pacientului prezenta modificări genetice.
Aceste schimbări ar putea duce la „o legare crescută a virusului” de anumiți „receptori celulari găsiți în tractul respirator superior al oamenilor”, potrivit CDC. Este important de menționat că aceste modificări nu au fost găsite la păsări, inclusiv în efectivul de păsări de curte care se crede că a infectat inițial pacientul din Louisiana.
În schimb, CDC a declarat că mutațiile au fost „probabil generate de replicarea acestui virus la pacientul cu boală avansată”, adăugând că nu a fost identificată nicio transmitere a virusului mutat la alți oameni.
Opinii ale experților
Experții contactați de AFP au declarat că este prea devreme pentru a determina dacă aceste modificări ar face virusul să se răspândească mai ușor sau să provoace o boală mai severă la oameni. Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea din Saskatchewan, Canada, a explicat că mutația „este un pas necesar pentru a face un virus mai eficient transmisibil”, dar a subliniat că „nu este singurul pas”. Ea a adăugat că, deși mutația ar putea însemna că virusul poate intra mai ușor în celule, acest lucru ar trebui confirmat prin teste suplimentare pe animale.
Thijs Kuiken de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Țările de Jos a fost de acord cu Rasmussen, afirmând că „atașarea eficientă la celulele tractului respirator superior uman este necesară, dar nu suficientă, pentru o transmisibilitate mai eficientă între oameni”.
Îngrijorări privind răspândirea
Virusologul Rasmussen și-a exprimat o îngrijorare mai mare cu privire la nivelul general al gripei aviare care circulă în prezent decât față de acest caz specific. CDC a raportat 65 de cazuri confirmate de gripă aviară la om în Statele Unite în 2024, cu probabilitatea ca mai multe să rămână nedetectate în rândul lucrătorilor din industria de lactate și a păsărilor de curte.
Acest lucru, a explicat Rasmussen, crește șansele de „reasortare” a gripei aviare cu gripa sezonieră, ceea ce ar putea duce la „salturi evolutive rapide într-o perioadă scurtă”, similare cu procesele care au cauzat pandemiile din 1918 și 2009.