Anunțul vine la trei săptămâni după ce un bărbat din comitatul Rockland, statul New York, a fost diagnosticat cu poliomielită, care i-a provocat paralizie. Oficialii din domeniul sănătății se tem că detectarea virusului poliomielitei în apele uzate din New York înseamnă că vor apărea și alte cazuri de boală.

Departamentul de sănătate din New York nu a furnizat detalii despre locul exact unde a fost găsit virusul în cele cinci cartiere ale orașului, nici despre data depistării sau numărul de probe.

Răspândirea virusului prezintă un risc pentru persoanele nevaccinate, însă o doză completă a vaccinului asigură o protecție de cel puțin 99%, potrivit sursei citate.

Cei mai mulți dintre adulții din SUA au fost vaccinați antipolio în copilărie. În New York, rata generală de imunizare în rândul copiilor de 5 ani și sub această vârstă este de 86%. Totuși, există zone în care mai puțin de două treimi dintre copii sunt vaccinați, iar asta provoacă îngrijorare. Rata de vaccinare la nivelul orașului a scăzut pe fondul pandemiei, când vizitele la pediatri au fost amânate.

Deși mulți oameni care se infectează cu virusul nu dezvoltă simptome, circa 4% fac poliomielită și aproximativ 1 din 200 suferă paralizie, potrivit autorităților sanitare, care îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii.

„Riscul pentru new-yorkezi este real, dar apărarea este atât de simplă – vaccinați-vă împotriva poliomielitei. Cu poliomielita care circulă în comunitățile noastre, pur și simplu nu este nimic mai important decât vaccinarea copiilor pentru a-i proteja de acest virus, iar dacă sunteți un adult nevaccinat sau incomplet vaccinat, vă rugăm să alegeți acum să faceți vaccinul”, a transmis printr-un comunicat dr. Ashwin Vasan, comisarul pentru sănătate din New York.

„Poliomielita este complet prevenibilă, iar reapariția ei ar trebui să fie un apel la acțiune pentru noi toți”, a subliniat dr. Ashwin Vasan.

Ultimul caz de poliomielită identificat în Statele Unite înainte de cel din comitatul Rockland a fost în 2013.

Virusul care provoacă poliomielita a fost depistat recent și în apele uzate de la Londra, motiv pentru care autoritățile sanitare au anunțat miercuri, 10 august, că toți copiii cu vârste cuprinse între 1 an și 9 ani, din capitala britanică vor primi un vaccin antipolio. Aproape un milion de copii sunt vizați de campania de vaccinare urgentă, inclusiv cei care au fost deja imunizați.

În prezent, poliomielita este endemică doar în două țări, Pakistan și Afganistan, și a fost ținută sub control în alte părți ale lumii prin utilizarea pe scară largă a vaccinurilor.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News