Potrivit OMS, epidemia afectează o zonă din pădurea ecuatorială a provinciei Bas-Uélé, de la frontiera cu Republica Centrafricană. Totodată, instituția a anunțat că situația este tratată cu foarte mare seriozitate.
Din fericire, virusul a apărut într-o zonă izolată, astfel că posiblitatea ca acesta să se extindă iar la scară largă este una mică. Ultima epidemie a virusului Ebola în RD Congo a avut loc în 2014. Stăvilită rapid, epidemia s-a soldat oficial cu 49 de morți.
Oly Ilunga, ministrul sănătății, a confirmat într-o declarație citită la televiziunea publică declanșarea noii epidemii, lansând un apel populației „să nu se lase cuprinsă de panică”.
RD Congo „a adoptat toate dispozițiile necesare pentru a riposta prompt și eficient în fața acestei noi epidemii a virusului Ebola”, a precizat ministrul congolez.
OMS a informat că lucrează în colaborare cu autoritățile congoleze „pentru a facilita desfășurarea de materiale de protecție și de personal pentru a întări supravegherea epidemiologică și a controla rapid epidemia”, care s-a declanșat într-o zonă cu acces dificil.
Virusul Ebola este transmis oamenilor de animale precum lilieci sau maimuțe, iar apoi se răspândește foarte rapid între persoanele care intră în contact. Totodată, Ebola este fatală în 90% din cazuri, iar Organizația Mondială a Sănătății a dezvoltat recent un vaccin experimental pentru a fi folosit în cazuri de urgență.
Virusul Ebola a alarmat întreaga lume în 2014, atunci când o epidemie a izbucnit în mai multe țări din vestul Africii. Peste 11.300 de oameni și-au pierdut viața în Liberia, Guinea și Sierra Leone. De altfel, Liberia a anunțat că a scăpat de epidemia de Ebola în luna iunie a anului trecut.
Citește și: Un virus necunoscut face ravagii în Liberia. 12 oameni au murit până acum
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!